May 15

Site pentru mobil vs. Aplicație pentru mobil

Tag: OnlineTeodor Mincu @ 10:25

mobil

În ziua de astăzi, datorită evoluției smartphone-urilor și a tabletelor, o versiune de site simplificată special pentru aceste dispozitive este obligatorie. Acum câțiva ani, procentajul vizitatorilor veniți de pe telefon era undeva la 2-3%, acum însă a ajuns la cel puțin 25% din trafic.

Oamenii în timpul liber caută lucruri și în general o fac de pe telefon sau tabletă, scufundați confortabil în canapeaua de acasă. În momentul în care intră pe un site care nu se așează bine pe ecranul lor, riscul să închidă pagina sau să se enerveze devine destul de mare.

Mergând pe principiul de a face viața cât mai ușoară vizitatorilor (și deci clienților) noștri, trebuie ca atunci când aceștia intră de pe telefon sau tabletă să le prezentăm un site rapid (telefoanele și tabletele nu au aceeași putere de calcul și viteză de download precum calculatoarele) și ușor de navigat. Acest lucru presupune simplificarea structurii site-ului, afișând într-un mod cât mai intuitiv elementele strict necesare pentru o navigare ușoară a sa.

În concluzie, site-ul de mobil trebuie să fie simplu, ușor de navigat și rapid.

Aplicațiile pentru mobil.

Foarte multe site-uri și-au creat aceste aplicații pentru mobil. Adică, vizitatorul descarcă pe telefon un program ce îi va face viața mult mai ușoară decât dacă ar naviga direct pe site. Deși este la modă să ai aplicație de mobil, aceasta nu este întotdeauna necesară în funcție de ceea ce oferă site-ul nostru.

Investiția într-o aplicație de mobil merită făcută atunci când natura site-ului face ca utilizatorii să se întoarcă des. Așa cum este facebook, unde ne întoarcem de mai multe ori pe zi. Dacă ai un site de informare unde vizitatorii își rezolvă nevoia de informare după 1-2 vizite, atunci este suficientă o versiune a site-ului pentru mobil.

Site-urile pentru mobil se pot realiza în mai multe feluri:

1. Metoda standard ce începe să fie deja învechită: se poate crea un subdomeniu m.numesite.com unde se crează un nou site, urmând indicațiile de mai sus.

2. Metoda modernă: „Responsive design”. Asta presupune că atunci când site-ul este creat sau primește haine noi (un nou design) se va ține cont de varianta de mobil iar când intră pe site un utilizator de mobil, fără a mai fi trimis la subdomeniu, automat i se va afișa design-ul pentru mobil, adică vor dispărea anumite butoane, etc.

Primul pas în adaptarea site-ului pentru dispozitive mobile ar fi acela de a-l face pentru smartphone-uri. Cei cu tablete nu vor fi deranjați prea tare dacă vor vedea versiunea simplă de smartphone (decât un site stufos). Dacă suntem indealiști și avem timp, putem crea și o versiune de tabletă, semi-simplă însă deja intrăm în domeniul dimensiunilor, tabletele având diverse dimensiuni și astfel trebuie ținut cont de așezarea elementelor în pagină în funcție de mărimea ecranului.

Dacă nu aveți versiune de mobil pentru website, crearea acesteia poate fi o bună investiție pentru perioada următoare.

Leave a ReplySwitch to our mobile site