May 27

Organizare la maxim!

Tag: ..in diverseTeodor Mincu @ 09:47

Multe persoane din jurul meu consideră că sunt obsedat de organizare, de chițibușuri, de detalii, de pedanterie. Nu sunt obsedat de ele, însă organizarea în general este cel mai bun prieten al nostru.


Îmi place să fiu organizat pentru că:

  • Câștig timp
  • Nu mă enervez și mă stresez mai puțin
  • Îmi fac viața mai ușoară

Dacă ești organizat câștigi timp pe care l-ai fi pierdut cu căutarea diferitelor obiecte prin casă, cu numărul de drumuri, neoptimizat, către mai multe locuri în care trebuie să ajungi. Dacă ești organizat știi cum ai procedat ultima dată într-o anumită conjunctură și ai creat involuntar o „procedură” (un precendent) pe care o vei repeta în situațiile similare, economisind timp pe care l-ai pierde cu luarea de hotărâri.

Totodată dacă ai proceduri de urmat sau toate lucrurile se găsesc la locul lor atunci stresul scade și nici nu te enervezi răscolind toată casa după un obiect.

Organizarea duce la economie de timp. Așa cum reiese și de mai sus. Uneori prin organizare elimini în totalitate anumite lucruri pe care altfel ar fi trebuit să le repeți. Astfel câștigi mai mult timp pentru tine, mai mult timp pentru relaxare.

Nu sunt cel mai organizat om din lume, însă mereu încerc să optimizez procesele între care mă învârt pentru a le acorda cât mai puțin din timp, iar cu restul de timp fie mă relaxez fie fac alt lucru organizat :).

Lipsa de organizare duce la un lucru foarte periculos, și anume haos-ul generator de imprevizibil. Imprevizibilul este unul dintre cele mai periculoase lucruri care ne înconjoară.
De exemplu, dacă ești dezorganizat și ai pierdut un obiect, îl cauți, îl găsești cu greu și intervine următorul gând: „Oare data viitoare îl voi căuta din nou? Sau nu? (Normal că-l vei căuta din nou pentru că nici măcar acum nu-l vei pune într-un loc binestabilit, pentru că ești dezorganizat)” și aici totul este imprevizibil deoarece nefiind organizat nu poți avea încredere în tine că vei pune acel obiect într-un loc bine știut. Știi că îl vei pierde, știi că-l vei căuta din nou, însă nu știi dacă de această dată îl vei mai găsi sau nu.

Leave a ReplySwitch to our mobile site