Mar 29

Grevă generală și proteste în Spania

Tag: BarcelonaTeodor Mincu @ 14:06

Pe cele din România le-am ratat însă aproape că le-am simțit pe pielea mea pe cele din Spania.

Azi, 29 martie 2012, toată Spania (bugetari și privați) sunt în grevă generală la cel mai serios mod.

Nu toate companiile private sunt în grevă însă foarte multe sunt.

Metroul este închis, autobuze nu am văzut pe străzi, multe magazine sunt închise iar gunoiul nu a mai fost ridicat încă de ieri.

Peste tot este o atmosferă de „fiesta” însă în esență este exact pe dos. Oamenii sunt nemulțumiți de starea economică a țării, de rata ridicată de șomaj, de noua lege a muncii mult mai permisivă.

Ca la orice protest/meeting, scandalagii abia așteaptă ocazia de a provoca forțele de ordine. Spun asta pentru că am fost în mijlocul lor din întâmplare.

De exemplu, prin centru, pe Passeig de Gracia, pentru tineri nu este de ajuns că nimeni nu lucrează și totul este blocat astăzi, ei trebuie să blocheze și carosabilul pe unde îndrăznesc să circule oamenii care au alte problem de rezolvat. De asemenea trebuie să arunce cu pietre în mașinile de poliție/jandarmerie. Pentru a-i dispersa, 4 mașini de jandarmi/mascați circulă alert pe lângă trotuare pentru a-i forța tineri să nu mai blocheze străzile. Dar tinerii stau și se pun în fața mașinilor de jandarmi. În acel moment „de aur” se deschide o ușița laterală de unde ies vreo 10 omuleți cu masca pe față și încep să împartă bastoane în tot ce mișcă. Din întâmplare am fost la câțiva metrii de o astfel de acțiune și, spre norocul meu, în afară de un tânăr protestatar care nu mai știa pe unde să o apuce și a dat peste mine, nu am pățit nimic. Adrenalina generată în acel moment o simt și acum, când scriu acest articol.

După câteva minute în care nu m-am decis încă să plec, am fost încercuiți (protestatari și observatori) de mascați și oarecum „conduși” mai la vale. Am zis că dacă băieții ăștia se pun pe împărțit bastoane la tot ce prind…ăla sunt. Sincer să zic nu eram prea pregătit să FUG ca restul. Parcă nu mai am vârsta/mintea/psihicul pentru așa ceva: înjură și fugi! sau dă cu piatra și fugi.

Pentru mascați situația este orecum bizară. Ei sunt puși să înnăbușe niște revolte fără de care nici ei nu ar trăi mai bine. Știu că revoltele pot și trebuie să fie pașnice însă mai cred că fără câteva stricăciuni sau pagube de orice fel (nu neapărat magazine sparte) nimeni nu face nimic.

Și am mai observat ceva: mascații ăia nu prea întreabă ce-i cu tine pe acolo. Ești între „inamici”, ai încasat-o. Eu cred că aveam față de geek și eram prea calm (pentru că pur și simplu nu-mi imaginam să „o iau pe coajă de la mascați”) și poate că din cauza asta am scăpat. Mai recunosc că eram pe trotuar și nu blocam mașinile de jandarmerie :D

Leave a ReplySwitch to our mobile site