Apr 05

Filmul românesc.

Tag: FilmTeodor Mincu @ 01:53

La fel ca multe lucruri “Made in Romania”, filmul românesc este discreditat de către români(!). Începând cu “Furia“, “Marfa şi Banii” şi “Filantropica” am devenit un mare fan al filmelor româneşti. De multe ori am încercat să-mi conving prietenii să ne uităm la un film românesc şi de puţine ori am reuşit.
Părerea mea este că filmul românesc nu este făcut pentru oricine şi/sau pentru oricând. Cele mai multe filme româneşti transmit un mesaj mult mai profund decât un film producţie SUA. Problema este că trebuie să-l identifici şi să meditezi puţin asupra lui.

Am ajuns la o vârstă la care după finalul filmului în mod automat caut să identific mesajul transmis, sau motivul pentru care s-a făcut acest film. De multe ori motivul ascunde şi mesajul. Teoretic orice film are un mesaj.
Problema filmelor româneşti este că marea lor majoritate sunt drame. Sunt întâmplări din trecutul nostru..Şi de obicei dramele au şi cel mai mare succes. Acest lucru spune şi el ceva despre trecutul nostru, nu crezi? Oare de ce ne ies bine numai filme cu sărăcie, tristeţe, crime, ţigani şi aşa mai departe? Pentru că ăsta este trecutul şi prezentul nostru adevărat. Simplu.

Ca orice pădure care are uscăciunile sale..există şi filme româneşti slabe..sau ca să fiu corect, filme care nu mi-au plăcut.

Concluzia este că pentru a aprecia un film românesc trebuie să ai o anumită stare de spirit. Să fii pregătit pentru a înfrunta realitatea românească (de cele mai multe ori) şi de a medita asupra mesajului din film.

Leave a ReplySwitch to our mobile site