Dunărea, Decebal și sârbii.

Dacă vrei să pleci din București pentru weekend cu mașina și să nu stai o zi întreagă în mașină, nu ai foarte multe opțiuni. Am decis pentru weekend-ul ăsta să mergem spre singura destinație nevizitată încă și accesibilă rutier din București. Este vorba despre defileul Dunării din Banat, zona Cazanelor (Mari și Mici) și, am vrut eu dar infrastructura nu ne-a permis, excursie (auto) până la intrarea Dunării în România.

Îndată ce treci de Drobeta Turnu Severin, Dunărea ți se arată pe partea stângă a drumului. Dacă mergi înainte spre Orșova, vei călători pe unul dintre cele mai frumoase drumuri din țară (poate fi comparat din punct de vedere al potențialului turistic cu Transfăgărășanul). Pe partea stângă ai luciul de apă al Dunării, iar pe partea dreaptă ai pe rând pereții podișului Mehedinți, apoi ai munților Mehedinți, și apoi ai altor munți pe care nu-i mai enumăr aici. Există și o cale ferată aflată la numai câțiva metrii deasupra nivelului apei.

Ajunși la Orșova, ținem Dunărea pe mâna stângă și mergem înainte spre Dubova. Peisajul este din ce în ce mai frumos, acum intrând cu adevărat în defileul Dunării. Primul obiectiv turistic este portretul lui Decebal sculptat în stâncă, în zona Cazanelor Mici. Tot aici se află un și Mănăstirea Mraconia (pe „buza” drumului). Continuând putem admira pe stânga Cazanele Mici și apoi Cazanele Mari. Aceste denumiri vin de la faptul că există câteva zone unde Dunărea înregistrează o lățime de câteva sute de metrii, iar spațiile dintre aceste zone se asemănă cu niște cazane.

Cred că toată lumea știe că atunci când s-a realizat barajul Porțile de Fier, datorită creșterii nivelului Dunării, vechiul sat Dubova a fost total inundat, împreună și cu o mănăstire ce nu a mai putut fi mutată înainte de inundare. Interesant e că satul este cu totul scufundat în apă. Cred că ar fi interesantă o scufundare în acea zonă. Există și 2 peșteri ce se vizitează numai cu barca. Și orașul Orșova a fost inundat total. Tot ce există acum fiind „noul” oraș.

Rețea gsm există numai de la Orange, cine are Vodafone va servi roaming sârbesc de la rețeaua MTS. De asemenea dacă pornești radioul vei găsi multă muzică balcanică (gen manele). Interesant și plăcut a fost că la un moment dat, când experimentam muzica sârbească, am ascultat și un cântec popular românesc.

Page 1 of 2 | Next page