Dedublarea.

Alimentația joacă un rol foarte important în viața de zi cu zi. Ea dictează totul: starea de sănătate, concentrarea, frumusețea, starea de spirit, și multe altele. Din punct de vedere al provocărilor personale, alimentația ocupă un loc important în viața mea de zi cu zi. Acest lucru se poate vedea aici și aici.

Nu știu câți dintre voi ați trăit vreodată sentimentul dedublării. Este greu să-ți dai seama când se întâmplă acest lucru deoarece împrejurarea îți dă senzația că gândești coerent. Dedublarea apare în momentul în care nu mai gândești coerent. Când toate valorile tale principiale sunt ignorate de eul tău interior și astfel devii într-un fel altcineva. Eu am trăit acest sentiment, într-un moment legat binențeles de mâncare. Mi-am propus să încetez sau mai bine zis să răresc pe cât posibil mâncarea de tip hard core fast-food, adică șaorme, McDonalds, KFC, precum și rudele lor. Chiar și pizza, mai ales că cei de la Jerry’s îmi îngreunează misiunea. În același pachet intră și Coca/Pepsi Cola și frații lor.

Mă aflam deci, într-o zi înainte de prânz și stomacul își făcea simțită prezența. Ce să-mi comand, ce să-mi comand?.. Varianta 1: același piept de pui la grătar cu cartofi prăjiți și apă minerală (nu perfect sănătos, însă cel mai puțin otrăvitor dintre toate fast-food-urile) sau o pizza ? Mai ales că au același preț?.. Conștiința permanentă zice: „Varianta 1, e plictisitoare, dar cea mai sănătoasă!”. Conștiința temporară și dedublată zice: „Hai bă, o viață ai.. ia și tu o pizza cu cola, și așa muncești o grămadă, măcar o răsplată să fie acolo

Vreau să vă zic că în momentul în care gândeam cel de-al doilea citat, parcă am realizat că nu gândesc eu. Parcă pur și simplu nu „vorbeam” eu. După toată „munca” de convingere interioară și conturare a unor principii, cum să zic așa ceva? A fost un fenomen ciudat, însă m-a ajutat să-mi dau seama de două lucruri:

1. Cât de ușor putem greși în gândire, datorită faptului că gândim la cald (cu stomacul de data asta)

2. Principiile sunt făcute să fie-ncălcate, însă atunci când le respecți cu sfințenie rezultatele sunt foarte satisfăcătoare. Principiile sunt ca marcajul de pe mijlocul drumului într-o noapte cețoasă cu vizibilitate redusă. Dacă ții aproape de linie ajungi acasă întreg, dacă nu îți mai rămâne doar scuza: „principiile sunt făcute să fie încălcate…”

4 comments on this post.
 1. Andrei:

  Life is not a journey to the grave with the intention of arriving safely in one pretty and well preserved piece, but to skid across the line broadside, thoroughly used up, worn out, shouting “Holly shit, what a ride!!!”.

  Morala e ca din cand in cand nu numai ca merge si o pizza, chiar e indicata, altfel, doar cu mancare sanatoasa, cazi in cealalta extrema (care cred ca poate fi mai rea :)) )

 2. Teodor Mincu:

  Foarte corect. Oricum și eu am precizat („Mi-am propus să încetez sau mai bine zis să răresc”) că este vorba de frecvență și nu abstinență :)

 3. Alex:

  Dacă ştii să găteşti poţi să mănânci mâncare mult mai bună ca la fast-food şi să vezi atunci “Holly shit, what a ride!!!”

 4. Teodor Mincu:

  Alex ai dreptate, dar tot iei în greutate, chiar daca mancarea este sanatoasă :)

Leave a comment