Mar 14

Curtea de Argeș

Tag: Romania,Vacanţe şi Călătorii,Zile PerfecteTeodor Mincu @ 16:14

Sâmbăta trecută, prima zi de weekend din primăvară, am decis să facem o plimbare pentru a mai schimba aerul de București.

Am plecat spre Pitești pentru că nu am vrut să ne încolonăm pe DN1 și nici pe DN1a, iar spre mare o să avem timp la vară să facem naveta. Așa că am plecat pe cea mai pitorească autostradă a noastră, care încă funcționează în mod decent, nu cum exagerează presa.

Ajunși la Pitești am avut de ales din 2 variante:
1. Râmnicu Vâlcea – Căciulata
2. Curtea de Argeș – Vidraru

Am ales varianta 2, însă numai până la Curtea de Argeș.

Am ajuns la Mănăstirea Curtea de Argeș pe la ora 15:00, unde Soarele ne-a răsfățat cu razele lui calde de primăvară. Când am intrat în incinta mănăstirii se putea auzea în niște difuzoare (cu o fidelitate chiar foarte bună) exterioare un fel de slujbă, sau un fel de cuvântare religioasă. Nu mai știu și nici nu mi-am dat silința să fiu atent la ce se făcea referire, însă combinația muzicii de fundal cu vocea preotului și cu vremea, pur și simplu mă anesteziau.

Cu ocazia acestei vizite, am aflat că de fapt mănăstirea era foarte dificil de înălțat pentru că era o mlaștină pe acel loc, iar pecetea roșie din partea dreaptă a bisericii NU este locul unde Ana ar fi fost îngropată (așa cum credeam eu și învățătoarea mea dintr-a 4a).

Pe mine mă fascinează cartea pictată de Regina Maria din partea dreaptă a pronaosului. În rest nu mi se pare ceva ce nu vezi la alte mănăstiri. Însă ceea ce mi se pare deosebit este faptul că aici este înmormântat Regele Carol I (1866 – 1914), cel mai mare conducător al Tărilor Românești (România) de la daci și până în ziua de azi, împreună cu Regina Elisabeta. De asemenea Și Regele Ferdinand (1914 – 1927) cu Regina Maria tot aici sunt înmormânați. Faptul că această mănăstire „găzduiește” mormintele celor mai importante personalități ale istoriei românești, o face să fie deosebită. Pe peretele de la intrare(pe interior) este pictat Regele Carol I și Regina Elisabeta.

Biserica de lângă Mănăstire, numită Paraclis, adăpostește moaștele Sfintei Mucenițe Filoftea. Atipic pentru mine, am avut răbdare să citesc întreaga istorie a Muceniței Filoftea, și eram curios să văd și moaștele. Acolo unde sunt moaștele, este numai o cutie de aprox. 50x20cm, cu geam transparent în care se vede un ștergar frumos pictat. Deci nu se vede nici urmă de os sau altceva.

În rest, am mai vizitat fântâna lui Manole (cam departe de Mănăstire, nu credeți?). Totodată, un nene pe post de ghid cred, care m-a lămurit în problema cu mlaștina, mi-a spus că de fapt biserica nu acceptă ideea că Ana (sau orice ființă) a fost sacrificată pentru construirea unui lăcaș de cult.

După această incursiune religioasă, cu efecte interesante. A trebuit să ne vedem de cele lumești și să luăm masa. Pentru asta am fost la Casa Domnească, unde am servit o tochitură cu mămăiguță, răsfățați de apusul de Soare, pe terasă.

3 comentarii to “Curtea de Argeș”

 1. adriana says:

  Ma bucura faptul ca ati iesit din micul “infern” , altadata “micul Paris” si v-ati simtit bine in provincie.Daca mai faceati citiva km. in plus ajungeati si in Ardeal care are citeva manastiri frumoase si biserici pe cinste. Dar poate altadata….niciodata nu se stie.

 2. perplexu says:

  “iar pecetea roșie din partea dreaptă a bisericii NU este locul unde Ana ar fi fost îngropată (așa cum credeam eu și învățătoarea mea dintr-a 4a)”

  Poate te induri si ne luminezi si pe noi! Unde’i Ana, daca nu e acolo?

  Inca o intrebare: In paharul acela de vin rasfatat de apusul de soare este Coca-Cola sau Pepsi?

 3. Teodor Mincu says:

  1. Nu știu unde e Ana. Tipii de acolo nu recunosc acest sacrificiu, am scris si in post.

  2. Era vin, însă nu era vinul meu :P

Leave a ReplySwitch to our mobile site