Sep 27

Comana Autumn Bike Fest (23 Septembrie 2011)

Tag: Ciclism,SportTeodor Mincu @ 10:14

Am încheiat sezonul de concursuri de mountainbike, cu varianta de toamnă a Team Expert Bike Fest.

Dintre toate competițiile la care am participat anul acesta, cele de la Comana mi-au plăcut cel mai mult. Asta pentru că per ansamblu sunt trasee ușoare datorită diferenței mici de nivel, pentru că în mare parte se desfășoară prin pădure și nu te bate soarele în cap, pentru că traseele nu sunt foarte lungi (aprox. 35 km maxim) și pentru varietatea traseului care îmbină urcări, coborâri, mers pe poteci, treceri de râulețe precum și 1-2 zone de bikepush.

Spre deosebire de celelalte competiții unde mi-am propus mereu să termin în timpii regulamentari, aici mi-am propus să dau tot ce pot, ca și când aș vrea să câștig competiția.

Deși mi-a fost teamă să nu-mi epuizez resursele după jumătate de cursă, acestea mi-au ajuns până la final. Asta înseamnă pedalat cu 20-30km/h pe drumurile forestiere, coborâri cu viteze similare prin pădure și tot așa.

Mi s-a părut extraordinară senzația ca la punctul 1 de alimentare (la aprox. 11 km) să nu am nevoie de nimic. Mi-a amintit de tipul cu alt aluat de la Geiger, care venea după vreo 80 de kilometrii, dar ce mai contează :D. Rezerva mea de apă era abia atinsă, însă tot am oprit pentru câteva felii de lămâie și apă de băut pe loc.

Senzația pe care o ai atunci când vrei să ajungi printre primii este mult diferită de cea de „supraviețuire” în cursă, când ajungi să „călătorești” singur prin pădure. Acum pedalezi în ritm cu alți concurenți, încerci să te ții după ei sau încerci să nu fii depășit. Este un stres continuu, o bătălie cu timpul nemilos și o suprasolicitare contiuă și constantă a mușchilor. Atunci când alergi cu peste 20km/h pe poteci și drumuri forestiere trebuie să ții bine de ghidon și totodată câte un deget trebuie lăsat de pază pe frâne, just in case. Datorită denivelărilor și a șocurilor pericolul să scapi ghidonul din mână este destul de ridicat și nu vreau să mă gândesc la un scneariu de căzătură de acest gen. După vreo 20 de km pur și simplu simțeam că nu-mi mai pot întinde degetele de la mână, atât de tare am ținut ghidonul.

Mersul pe bicicletă în stilul descris mai sus presupune anticipație și puțină strategie. Ambele vin odată cu experiența. Datorită efortului fizic susținut ai tentația de a pleca privirea în pământ și de a privi la 1-2m în față. Este greșit. Capul trebuie să fie sus și să vezi ce urmează: deal, coborâre, teren periculos, obstacol, etc. Astfel, te poți pregăti din timp: schimbi vitezele, te pregătești de frânare, te ridici pe pedale, etc.

Toată aventura de mai sus a însemnat pentru mine locul 121 (din 202), cu un timp de finish de 2:02. În comparația cu varianta din primăvară unde m-am clasat pe locul 138 cu 03:11, este un progres destul de bun, dar nu și suficient :).

Iată și un videoclip care descrie foarte bine traseul cursei:

Comana Autumn Bike Fest from Daniel on Vimeo.

3 comentarii to “Comana Autumn Bike Fest (23 Septembrie 2011)”

  1. Andrei says:

    Bravo! Ai facut progrese serioase din primavara pana acum :)

  2. Teodor Mincu says:

    Mulțumesc :)

  3. Comana Autumn Bike Fest by Teodor Mincu | Comana Bike Fest says:

    […] anul acesta, cele de la Comana mi-au plăcut cel mai mult.” ne spune Teodor Mincu in articolul sau din Jurnalul de Calatorie. Am încheiat sezonul de concursuri de mountainbike, cu varianta de toamnă a Team Expert Bike […]

Leave a ReplySwitch to our mobile site