Apr 26

Budapesta.

Tag: Vacanţe şi CălătoriiTeodor Mincu @ 09:23

Sărbătorile de Paște din 2011 le-am sărbătorit într-o mini-vacanță la Budapesta, unde, pentru a doua oară în acest an, am dormit cu Dunărea sub geam.

Având în vedere că este a doua vizită aici, nu a fost o vizită de turiști maniaci dispuși să se epuizeze în încercarea de a vizita cât mai multe obiective turistice, mai mult sau mai puțin importante.

Prima zi a fost de fapt o incursiune în Bucureștiul anilor 2015, când centrul vechi/turistic nu va mai fi limitat la 3-4 străzi, plin de străduțe în șantier și aurolaci. An în care probabil centrul vechi va fi în totalitate finalizat, și chiar și împrejurimile vor avea un aspect mai îngrijit. Aici se numește Pesta, mai concret Vaci utca (omoloaga lui Lipscani :) ), centrul turistic/vechi al părții noi a orașului Budapesta, plin de altfel cu terase, piețe volante, statuete, porumbei, turiști, artiști stradali și restaurante.


Pe lângă zona Parlamentului, Catedrala Sf. Ștefan și Vacu utca, precum și zonele „anexe” de peste Dunăre, cuprinzând Catedrala Sf. Mathias, și Palatul Regal mai există un pol turistic în oraș, și anume Piața Eroilor. Este vorba despre un rond cu un complex de statuete figurând eroii poporului maghiar din toate timpurile. Această piață este flancată de Muzeul Național de Artă și de încă o clădire artistică unde se organizează vernisaje temporare. Tot aici, și mi se pare foarte important, a fost construită și o replică a castelului huniazilor din județul Hunedoara. Pentru a ajunge aici, venind din zona Vaci utca, trebuie mers cu metroul, o altă atracție turistică, având în vedere că este vorba despre prima linie de metrou de pe continentul nostru, construită în 1896. Trenul în sine este destul de mic, și are numai 3 vagoane, iar ca și adâncime, aceasta este atât de mic încât vezi cum razele Soarelui luminează scara de acces în metrou.

Foarte interesant de vizitat este și Insula Magareta, de pe Dunăre. Se poate ajunge atât cu mașina, cât și cu vaporașul. Această insulă este amenajată ca un parc mai mare, conține o Mănăstire (Mănăstirea dominicanilor) și un hotel de lux. Aici localnicii vin și fac foarte mult sport, fiind amenajată chiar și o pistă de alergare. Această pistă de alergare este realizată dintr-un material asemănător celui folosit la pistele de bicicletă, însă este mult mai moale, asemănându-se cu o mochetă de exterior.


În ceea ce privește Buda, mi se pare deosebită Biserica Sf. Mathias, care este încă în renovare (țin să precizez că în vara lui 2007 era tot în renovare), Palatul Regal și biserica Reformată din Budapesta. Desigur, mai sunt multe lucruri pe care nu le-am vizitat, există și o statuie a libertății.

Ca și concluzie, mi se pare fascinantă istoria acestor monumente istorice. În al doilea război mondial, bombardamentele au culcat tot orașul la pământ. Toate monumentele au fost numai ruine, pentru ca apoi, în timpul comunismului, acestea să fie restaurate. (La noi se distrugea tot ce era mai frumos). O a doua concluzie este că am observat „greșeli” sau „scăpări” tipic românești. Lipsa unor treceri de pietoni în zone esențiale, mizerie pe marginea Dunării, mizerie prin anumite zone din parcuri, lucru care, așa cum am spus și la început, îmi dă speranța că îi putem ajunge din urmă într-un timp relativ scurt, urmând ca singura diferență între București și Budapesta să o facă bogăția monumentelor istorice.

2 comentarii to “Budapesta.”

  1. Fedcon: Ziua -1 | Funny Papers says:

    […] cu un drum scurt de vreo doua ore jumate – trei ore pana la servici ca sa aud ce a facut Doru la Budapesta si sa ciocnesc un ou cu colegele de serviciu. Oul meu a fost […]

  2. oitza barsana says:

    in 2015??? mai vedem…:)))

Leave a ReplySwitch to our mobile site