Adevărata viață de antreprenor, printr-un interviu comparativ.

Despre antreprenoriat au scris și scriu mulți antreprenori. În mod logic, fiecare vede lucrurile din prima personală. Și eu povestesc și scriu din punctul meu de vedere dar poveștile izolate nu pot reflecta foarte bine care este de fapt viața de antreprenor.

Am realizat un interviu comparativ cu unii dintre cei mai apreciați oamenii din industria online din România pentru 2 motive:

1. Pentru ca cei din exterior să realizeze că nu suntem doar niște băieți care fac site-uri și se pricep la calculatoare.

2. Pentru ca cei din interior să facă un fel de reality-check prin comparație cu situația lor actuală. Oare evoluăm suficient de repede? Oare am făcut pași greșiți? Ne aflăm în mijlocul câmpului sau pe autostrada succesului?

Iată și răspunsurile:

1. Care a fost sursa de bani pentru a susține primul an al primei afaceri?

Adrian Pintilie: Poate va fi greu de crezut, insa atunci cand a fost infiintata agentia, totul a pornit cu o investitie de 0 lei (cu exceptia banilor pe care i-am dat pe acte). Imi amintesc si acum faptul ca in primele luni, din noiembrie 2006 pana in martie 2007, am lucrat de acasa si aduceam calculatoarele de la unul la celalalt acasa intr-o camera, iar in martie 2007 ne-am mutat in primul nostru sediu: o garsoniera :)

Alin Popescu: Parintii si apoi avocatura. In primul an am folosit cafenele internet si am facut singur programare / design.

Andrei Roșca: Am lucrat ca freelancer ca sa sustin business-ul. ~3000 euro pt primul an.

Călin Fusu: Cateva mii de euro, din surse proprii.

Cristian Manafu: Primul eveniment Evensys a fost scanteia care a aprins compania pe care o avem de 5 ani deja, iar incasarile de atunci ne-au permis sa facem un plan si sa ne lansam cu adevarat in afaceri!

Dragoș Mănac: Presupun ca te referi la prima mea afacere. 2002 – bootstraping, cateva mii de dolari, am imprumutat cateva sute la inceput.

Marius Deak: 1000 usd, surse proprii necesari pentru prima luna, ca am reusit cumva sa lucram chiar de la inceput pentru 3 clienti si de atunci am reusit sa ne finantam singuri.

Mircea Scărlătescu: Surse proprii, oricum banii au fost foarte putini la inceput.

Mugur Frunzetti: Daca vorbim despre prima mea afacere, in 1996, am convins un necunoscut sa investeasca 30.000 USD contra 85% din business.

2. Ce model de business a avut prima ta afacere?

Adrian Pintilie: Model de business… La 19 ani nu cred ca aveam unul format, pentru ca totul a pornit din placere si cu siguranta nu am plecat cu gandul: “get rich! Fast!” Per total a fost un vis din liceu pe care mi l-am indeplinit alaturi de asociatul meu, Adrian Ionascu.

Alin Popescu: In primul an voiam o revista de drept. Habar n-aveam de modele de business sau de variante de monetizare.

Andrei Roșca: Advertising.

Călin Fusu: Servicii online (bestjobs a fost primul proiect generator de bani).

Cristian Manafu: In evenimente, modelul ideal ar fi combinatia intre sponsorship si taxe de participare. E ca si cum in online castigi si din advertising si din subscriptions.

Dragoș Mănac: Vindeam servicii, consultanta si implementare. Nu puteam sa scalam, castigam foarte putin, nu intelegeam piata, dar eram in joc si incasam!

Marius Deak: La fel ca si astazi (12 ani mai tarziu): custom web design & development.

Mircea Scărlătescu: Programare pentru export dar si outsourcing.

Mugur Frunzetti: Productie si distributie de popcorn preambalat. Prima de profil din Romania..

3. În cât timp ai ajuns pe profit?

Adrian Pintilie: La un profit decent am ajuns abia dupa un an de zile. Ne-a luat ceva timp pana ne-am format clienti oarecum stabili cu care sa putem lucra.

Alin Popescu: Cred ca in anul 2, deci prin 2003.

Page 1 of 4 | Next page