Jul 04

„Note, stări, zile”, de Andrei Pleșu

Tag: ..in diverseTeodor Mincu @ 11:12

Cartea reprezintă o colecție de texte ale autorului, scrise începând cu anul 1968 și până în 2009. Sunt texte care nu au legătură unele cu altele și au un caracter filozofic.

Este prima carte scrisă de Andrei Pleșu, pe care o citesc. Din punct de vedere filozofic nu am rezonat (încă) cu autorul, așa cum am făcut cu Octavian Paler, dar poate și din vina tematicii cărții. A tematicii care de fapt nu există, pentru că este o „recapitulare” de texte aranjate cronologic.

Pentru a înțelege toate însemnările este nevoie de o pregătire anterioară (autorul cere cunoștințe din domeniul filozofic sau literar) și totodată de un dicționar explicativ, pentru că autorul folosește foarte mulți termeni ce au un sinonim în limba uzuală și astfel nu prea am avut ocazia să-i auzim/folosim.

Per ansamblu, nu este o carte cu „citate ințelepte”, cum mă așteptam să fie și este necesară o bază de cunonștințe în domeniu. Uneori am avut senzația că autorul se adresează mediului academic, pentru că nu cunoșteam multe dintre referințele făcute, iar limbajul era unul mult peste cel intelectual – general.

Lista de citate favorite este și ea săracă:

„Singurătatea adevărată nu e aceea în care te azvârle eșecul, ci aceea din care nici reușita nu te poate scoate.”

„Elisabeth (soția lui Goth): „Facerea de bine e o virtute nobilă, dar este privilegiul sufletelor puternice. Cei care fac binele din slăbiciune nu sunt mai breji decât cei ce nu-și pot reține urina”

Leave a ReplySwitch to our mobile site