Voltaire: “Opere alese”, vol. 3

Ştiam că am o carte scrisă de Voltaire, însă nu mi-a atras atenţia până când am citit în Roşu şi Negru despre faptul că a citi Voltaire în acele vremuri nu era un lucru tocmai bine văzut în ochii societăţii. Aşa că mi-am propus să văd despre ce este vorba.

Cartea pe care am găsit-o în bibliotecă se numeşte “Opere alese” şi este cel de-al 3-lea volum. Acesta conţine 4 opere, şi anume:

1. Istoria Rusiei sub domnia lui Petru cel Mare

2. Dicţionarul filosofic

3. Omul cu patruzeci de taleri

4. Corespondenţă

Per ansamblu este vorba despre scrieri filosofice. Prima operă, cea cu Petru cel Mare este o operă istorică şi descrie o perioadă din domnia marelui conducător rus. În cea de-a doua parte, cea cu Dicţionarul filosofic, găsim dezbateri filosofice din domeniul religiei.

Omul cu patruzeci de taleri conţine mai multe pilde şi de asemenea filosofie, iar corespondeţa conţine scrisori trimise de Voltaire către diferite personalităţi contemporane, scrisori ce conturează poziţia scriitorului în societate, la momentul respectiv.

În mare cartea conţine bucăţi mari de istorie franceză în care sunt descrise viaţa şi preocupările francezilor la începutul secolului al optsprezece-lea

Leave a comment