May 16

„Vițelul de Aur” – Ilf și Petrov

Tag: CarteTeodor Mincu @ 08:23

vitelul_de_aur_1

Vițelul de Aur este un roman satiric la adresa populației și clasei politice din URSS-ul perioadei interbelice. Cartea urmărește aventurile a 4 escroci de talie mică, ce s-au aliat în împrejurări pur oportune, dintre care se diferențiază unul singur cu aspirații înalte: Ostap Bender. Doi dintre ei s-au întâlnit încercând să-l păcălească pe preşedintele Comitetului Executiv, utilizând aceeași escrocherie: fiecare s-a recomandat fiul locotenentului Schmidt, unul dintre conducătorii răscoalei din noiembrie 1905 de la Sevastopol, a matrozilor şi soldaţilor, în urma căreia a fost executat. Situația a fost salvată spunând că de fapt sunt frați :)

Cu Ostap Bender ca și „comandor”, cei patru escroci (ceilalți doi, recrutați pe parcurs) se aliază pentru a-l jefui într-un mod „inteligent”, pe Alexandr Ivanovici Koreiko, un milionar rus camuflat în funcționar la intreprinderea de stat „Hercules”. Acest milion fiind de fapt marea aspirație a lui Bender.

Hazul romanului este dat de situațiile tragi-comice, de la deghizarea ca participanți într-un raliu de lungă distanță și profitarea de ospitalitatea locuitorilor din satele incluse în traseu și până la înființarea unui oficiu fictiv: „Filiala din Cernomorsk a Oficiului din Arbatov pentru Colectarea Coarnelor și Copitelor”. Culmea este că după câteva zile încep să primească convocări și înștiințări de la alte instituții :)

Nu doresc să vă povestesc finalul deoarece v-aș răpi plăcerea de a vă amuza cu acest roman însă ultima parte a sa are o încărcătură destul de mare de mesaje valabile și în ziua de astăzi.

Spor la citit!

Leave a ReplySwitch to our mobile site