Jul 18

Viața de nuntaș

Tag: folclor,Muzică,RomaniaTeodor Mincu @ 13:02

Suntem în plin sezon al nunților și cred că oricare dintre voi, dacă nu anul acesta, în ultimii 2-3 ani sigur a fost la cel puțin o nuntă.

Week-end-ul trecut am fost și eu la o nuntă muntenească, tipic românească. A fost un eveniment foarte frumos și foarte mult dansat.

Cum nu sunt genul de om care să stea pe margine, m-am implicat în câteva hore și în alte câteva dansuri de petrecere. Cele mai intense dansuri la care am luat parte, au fost două sârbe/sârbești foarte lungi la finalul cărora eram pur și simplu epuizat.

Am remarcat totuși un lucru la nunți și anume faptul că lumea se prinde cu plăcere în horă însă nu știe pașii de horă. Nici măcar pașii horei obișnuite. Nici eu nu-i știu, recunosc. Mă gândesc totuși cum ar fi dacă măcar câțiva meseni ar cunoște bine pașii? Cred că ar ieși niște dansuri de grup nemaipomenite.

Pornesc o inițiativă în acest sens și vă prezint aici care sunt pașii unei hore (în teorie), pașii „brașovencei”, însă nu am găsit pașii „sârbei”. Poate mă ajutați voi cu completări..

Hora:

Este un dans țărănesc care reunește într-un cerc mare întreaga adunare. Dansatorii se țin de mână, făcând 3 pași în diagonală în față, S-D-S, urmați de bătaie cu dreptul, apoi în spate, trei pași D-S-D, bătaie cu S, totodată învârtind cercul, în principiu invers sensului acelor ceasului.

sursa

Brașoveanca:

Și câteva sârbe, dar nu e nimic sigur :D Oricum sunt faine dansurile ansamblelor :)

Leave a ReplySwitch to our mobile site