Aug 10

Transnistria

Tag: IstorieTeodor Mincu @ 12:25

Deși nu a făcut parte din România Mare, astăzi vă voi aduce în atenție zona Transnistriei așa-numita Republică Moldovenească Nistreană, recunoscută la nivel internațional numai de Rusia.

Ideea este că acea zonă aparție juridic de Republica Moldova însă în anul 1992 are loc un război civil, rebelii fiind susținuți de Armata rusă. La acel moment Republica Moldova nici măcar nu avea armată (!), în luptă fiind folosiți polițiști.

În cele din urmă câștigă separatiștii și de atunci și până astăzi, Transnistria este un teritoriu protejat de Rusia (probabil ca poziție strategică) unde autoritățile nu au curaj să intervină armat, deși ar fi în drept. Pe plan internațional, Transnistria este recunoscută ca o zonă ce aparține Republicii Moldova.

Din ce am mai citit, datorită ajutorului financiar rusesc, se pare că locuitorii din această zonă duc o viață cel puțin la fel de bună cu cei din Rep. Moldova (chiar mai bună, uneori).

Transnistria (rusă: Pridnestrovie, numită oficial Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului) este o regiune geografică din Republica Moldova situată în estul (malul stâng) al râului Nistru.
Numele de Transnistria desemnează și așa-numita Republică Moldovenească Nistreană, regiune separatistă aflată de jure în componența Republicii Moldova. Autoritățile separatiste ale RMN controlează teritoriul Republicii Moldova aflate la est de râul Nistru cu excepția a șase comune, precum și municipiul Tighina și două comune la vest de Nistru.

sursa
Din punct de vedere istoric, nu reușesc să-mi dau seama cui a aparținut acest teritoriu din evul mediu și până în 1989. Poate mă lămurește cineva.

UPDATE:

După războiul ruso-turc din anii 1787—1791, a fost semnat Tratatul de la Iași, conform căruia Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus regiunea dintre rîurile Bug și Nistru, cunoscută ca regiunea Oceacov.
Pentru întărirea noii frontieri de stat a Imperiului Rus în 1792 pe malul stîng al rîului Nistru, la cererea generalului Alexandr Suvorov a fost contruită Cetatea Tiraspolului de arhitectorul François Sainte de Wollant. În jurul cetății a fost fondat orașul Tiraspol la porunca reginei Ecaterina a II-a a Rusiei. După apariția orașului Tiraspol mulți locuitori ai satului Sucleia s-au mutat în localitatea urbană, astfel populația orașului la 1795 era de 2.500 locuitori.

Sursa

La recensământul din 1989, în Transnistria locuiau 39,9% moldoveni, 28,3% ucraineni, 25,4% ruși și 1,9% bulgari.

sursa

Iată și câteva articole ce merită citite, pe această temă:

1. Transnistria, tara care nu există

2. Cateva motive pentru care m-as autodenunta la Ministerul Securitatii din Transnistria

3. Kommersant: Transnistria organizeaza alegeri fara sa tina cont de Moscova

2 comentarii to “Transnistria”

  1. Jovi says:

    Te ajuta un pic inclusiv articolul de pe Wiki al orasului Tiraspol. Probabil ca si regiunea din jur a avut acelasi destin al “proprietarilor de drept”.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Tiraspol

  2. Teodor Mincu says:

    Mulțumesc Jovi, am adăugat la articol o parte din ce scrie acolo :)

Leave a ReplySwitch to our mobile site