Aug 08

Transalpina

Tag: Romania,Vacanţe şi CălătoriiTeodor Mincu @ 10:15

Transalpina poate fi ușor considerată una dintre minunile României, alături de Transfăgărășan, defileul Dunării, defileul Jiului și multe altele.

Transalpina [1] (DN 67C) este o șosea din Munții Parâng, în Carpații Meridionali. Este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Fiind un drum alpin, este închis pe perioada iernii.

sursa

Am parcurs Transalpina, unde priveliștea dominantă este de gol alpin ( cel mai înalt punct este la 2.145 m) și pur și simplu poți „dansa” cu norii. Drumul este nou asfaltat până la Obârșia Lotrului, sunt locuri de „Belvedere” unde, dacă nu este prea aglomerat, poți opri și face sute de poze (precum cele de mai jos). Din punctul meu de vedere, Transalpina bate Transfăgărășanul la mare distanță.

Stațiunea Rânca.
Este încă în dezvoltare, sunt foarte multe pensiuni, însă serviciile turistice oferite de personal lasă mult de dorit. De la faptul că nu vor să facă rezervări telefonice pentru o singură noapte și până la faptul că au obiceiul de a nu servi în restaurant persoane care nu sunt cazate în pensiunea respectivă. Cazare am găsit la fața locului însă, fiind sâmbătă, destul de greu.

După ce ne-am asigurat cazarea, ne-am continuat drumul spre Lacul Vidra, aflat la aprox. 10km de Obârșia Lotrului. Lacul Vidra oferă un spațiu vast de campare și o liniște paradisiacă. Fiind sâmbătă era foarte mult loc pe lângă lac, unde puteai să te reculegi liniștit. Lacul este împrejmuit de o pădure de brad, însă între lac și pădure sunt cam 500m unde îți poți pune cortul, poți face grătare și ce mai dorești. Manele nu am auzit, doar niște Parazitii.

Apoi ne-am întors în Rânca unde, după o masă de o calitate îndoielnică și o sticlă de vin, ne-am culcat ca niște bătrânei împliniți :)

A doua zi am vizitat Peștera Muierilor, de unde nu am poze pentru că în Peșteră sunt niște locuri mai greu de păstruns și era incomod de cărat și aparatul și alte lucruri necesare. Vă recomand peștera, este excepțională.

Per ansamblu, Județele Vâlcea și Gorj mi-au demonstrat încă o dată că dețin unele dintre cele mai frumoase zone turistice din România și pe această cale vă recomand să nu le ocoliți în călătoriile voastre prin România.

Iată și pozele:

5 comentarii to “Transalpina”

 1. pui-de-dac says:

  Man pe mine chiar m-a mirat cat de putine gratare erau la lacul Vidra. Tocmai pentru ca era sambata deci Week-end, de obicei in alte asemenea zone e fuleanu cu manele si mici. Sau “datina” asta o fi preponderent in sudul tarii? Ma asteptam sa fie mai aglomerat decat cei 2 pescari, 3 corturi si cainele ala handicapat care vroia sa ma RUPA! :)) Bineinteles, cu Parazitii pe fundal :)

 2. mircea says:

  Si eu vreau…..foarte tare, sper peste 1 weekend sa ajung si eu pe-acolo

 3. Ami says:

  …tot ce pot spune despre peisaj: MINUNAT!

 4. Jovi says:

  Ce zici, m-ar tine si pe mine cu Matizul sau e prea greu?

 5. Teodor Mincu says:

  Teoretic face față, practic depinde cât îl încarci și în ce stare de funcționare se află :) În cel mai rău caz poți urca și cu a-ntâia..dar tu știi cel mai bine care este starea mașinii :)

Leave a ReplySwitch to our mobile site