Jun 20

Sushi rolls

Tag: La bucătărie,Stil de viațăTeodor Mincu @ 07:03

Sushi RollsNumele corect pentru ceea ce va urma să vă prezint este de „Maki” sushi sau Sushi „Rolls”.

De când am fost în Barcelona unde am putut gusta mai multe tipuri de sushi, am rămas îndrăgostit de acest tip de mâncare. Nu sunt o fire gurmandă însă atunci când mănânc sushi bine făcut simt că am un orgasm gastronomic. Puține feluri de mâncare mai cunosc care să-mi placă atât de mult precum acesta.

Sushi este mâncarea de zi cu zi a japonezilor însă la noi intră la categoria delicateselor. Aceasta deoarece la restaurant prețurile sunt destul de sus iar acasă dacă dorești să folosești ingrediente originale, acestea sunt destul de scumpe.

Există foarte multe rețete de sushi deoarece avem două componente de bază la care se pot adăuga foarte multe configurații de ingrediente.

Componentele de bază sunt:
1. Foaia de alge (cunoscută și sub numele de Nori)
2. Orezul pentru sushi.

Pentru a ne apropia cât mai mult de rețeta originală trebuie să folosim ingrediente „de origine”, adică japoneze:

Pentru orezul de sushi:
1. 300gr. orez japonez
2. 330ml. de apă

Pentru mixul de oțet:
1. 4 linguri de oțet japonez din orez
2. 2 linguri de zahăr
3. 1/2 linguriță de sare

Mod de preparare:

1. Se pune apă peste orez, aceasta urmând să ia un aspect lăptos. După ce apa s-a colorat, se scurge și se pune iar apă. Repetăm această operațiune până când apa rămâne limpede.

2. Se pune orezul la fiert în cei 330 ml. de apă, la foc mediu sub capac. Ideal ar fi să aveți o oală cu fund gros și să nu ridicați capacul în timpul fierberii sau înainte.

3. După ce începe să fiarbă, mai fierbeți încă 3-4 minute și faceți focul mic dacă apa începe să iasă din oală.

4. Reduceți focul la minim și mai fierbeți încă 8-10 minute. Apoi luați oala de pe foc, ridicați capacul și lăsați-o să se „odihnească” 10 minute la temperatura camerei.

4. Amestecați oțetul cu sare și zahăr (chiar dacă vi se pare o combinație ciudată) și încălziți-le până obțineți o soluție omogenă (nu lăsați să fiarbă).

5. După ce este gata orezul, cu grijă să nu zdrobiți boabele, mutați-l într-un bol de lemn (sau de sticlă). În tot acest timp turnați din soluția de oțet peste orez pentru ca orezul în final să aibă un aspect cât de cât lucios

6. Lăsăm orezul să se răcească și preparăm ingredientele din mijloc. (Orezul a fost pregătit cu răbdare și finețe de Andreea)

Noi am făcut 4 rețete de sushi:

1. Sushi cu somon afumat
2. Sushi cu somon afumat și brânză topită
3. Sushi cu avocado și surimi
4. Sushi cu somon, castravete, avocado și brânză topită

Foarte important: wassabi. Se găsește în comerț sub 2 forme: pastă sau praf în conservă.

Am testat ambele versiuni, cel pastă nu este bun deloc. Plus că am impresia că are mai mulți conservanți. Vă recomand cu mare căldură cel praf pentru că îl preparați singuri cu puțină apă și iese ca la restaurant. Cel praf se găsește mai greu, cel pastă este peste tot.

Pentru a realiza roll-urile trebuie să achiziționați un roll de bambus.

Procedeul meu este următorul:

Pun o foaie de Nori pe un șervețel (ca să nu îmbâcsesc bambusul) care stă pe rolul de bambus iar apoi un strat subțire de orez. La mijloc se adaugă fâșii de ingrediente: somon, avocado, brânză topită, etc. și se împachetează astfel încât ingredientele să rămână la mijlocul orezului și nu într-o margine. Se împachetează până un pic mai mult de o rotație completă de nori.

Apoi, se taie felii și se așează în farfurie.

Rolurile se servesc, după preferințe, cu wassabi, soia și ginger.

Ca să vă faceți o idee, nouă ne-a luat 3 ore să preparăm ce se vede în imagini :)

Sushi Rolls

Leave a ReplySwitch to our mobile site