Jul 14

Surmont MTB Challenge 2011.

Tag: Ciclism,SportTeodor Mincu @ 11:39

M-am înscris la traseul scurt din cadrul competiției Surmont MTB Challenge 2011 și per ansamblu a fost cea mai palpitantă experiență de Mountain Bike pe care am avut-o până acum. Partea faină este că traseul este foarte ușor de refăcut atunci când avem chef de ceva senzații tari pe bicicletă.

Start-ul s-a dat de la baza pârtiei Cazacu, din Azuga. În total au fost 500 de participanți, împărțiți pe trei trasee:
1. Traseul scurt (la care am participat și eu). „Traseul are o lungime de 25 km, o diferență de nivel de 460 m și se desfășoară exclusiv pe drumuri forestiere, având întoarcerea, în coborâre de 7 km, pe valea Limbășelului.”

2. Traseul mediu: „Lung de 38 km, având o diferență de nivel în urcare de peste 1100 m, este destinat cicliștilor cu experiență deja în parcurgerea traseelor specific montane, compuse din drumuri forestiere, urmate de poteci cu secțiuni tehnice pe rădăcini și bolovani, cu diferențe de nivel semnificative.

3. Traseul lung: „Are doar 44 km, însă diferența de nivel în urcare este de peste 1600 m! El se adresează categoric și în mod exclusiv elitei cicliștilor montani, cu experiență vastă în abordarea traseelor montane, capabili să suporte condițiile dure ale unor urcări susținute, cu ruperi de ritm și porțiuni de push bike, până în golul alpin din creastă, la peste 1700 m altitudine, urmate de coborâri abrupte și tehnice. Încălzirea concurenților se face pe urcarea de 9 km a drumului forestier din valea Limbășelului.

Traseul scurt ține un drum forestier care este într-o urcare destul de lentă pe o distanță de 12 km, după care urmează o urcare foarte dificilă pe parcursul a 1,5 km (care necesită un push-bike). După cei 1,5 km a fost instalat și primul punct de alimentare cu apă, banane, ciocolată albă, lămâi și alte prăjiturele energizante. Vremea a fost extrem de caldă ciclocomputerul indicând 33 grade celsius la soare, iar traseul nostru era în mare parte pe la soare. De la check point am mai urcat puțin, însă aveam noi resurse, după care a urmat „marea coborâre”. O coborâre foarte abruptă care a creat multe victime. Ca să vă faceți o idee: la această coborâre am atins viteza maximă a traseului, de 34.5 km/h, cam aceeași viteză cu care cobor pe asfalt pe lângă Palatul Cotroceni. De această dată însă, am făcut-o pe un drum forestier.

Pericolul constă din faptul că drumul are zone cu pietre de dimensiuni mari și mai apar și gropi, toate acestea ivindu-se dintr-odată, lucru care ridica riscul de alunecare și, deci, de de cădere. Dar am fost precaut, nu m-am lăsat pe vrăjit de viteză și am ținut „bolidul” cu două roți sub control.

Un lucru care mi-a plăcut în mod deosebit a fost că pe ultimele sute de metrii erau pâlcuri de oameni care ne încurajau cu „Hai, hai hai hai!!!”, lucru care îmi dădea puteri nebănuite în acel moment. Iar la final, organizatorii ne strigau pe nume și tot așa ne încurajau cu „hai, hai, hai, hai!!!” :)

S-au afișat și rezultatele, m-am clasat pe locul 94 din 119 finaliști, cu un timp de 1:46:14.4, cu 49:10.9 mai mult decât locul 1. Este o clasare mai bună decât la Comana și sper ca pe viitor să ajuns pe poziții cât mai bune :)

Alte aparitii:

sursa foto 1, sursa foto 2, sursa foto 3

7 comentarii to “Surmont MTB Challenge 2011.”

 1. puidedac says:

  Guuuta 94! Getting better, ain’t?

 2. puidedac says:

  Frate cum pana calului androidul meu corecteaza Uuu in Guuuta?!

 3. Teodor Mincu says:

  De la melodiile alea cu Guta din folderul de muzică:P

 4. Silviu says:

  Frumos, cu o corectura mica: urcarea aia pe forestier nu necesita neaparat push bike :) (si pe ultima coborare de pe forestier s-a mers si cu peste 50 :D)

 5. Teodor Mincu says:

  Salut Silviu, pentru mine a necesitat :) iar la coborâre poate aș fi atins și eu 50 însă am ales să fiu mai precaut. Apropo, am văzut multe căzături la coborâre..

 6. Silviu says:

  Mai bine mai precaut decat sa le dai de lucru celor de la Salvare :). Cazaturile le-am vazut si eu sub forma semnelor celor sositi… Am avut si noi 2 accidentati in grup, din fericire castile si-au facut datoria…

 7. Geiger MTB Challenge 2011 » Teodor Mincu: Jurnal de călătorie says:

  […] Per ansamblu, traseul este foarte frumos, însă extrem de dificil (pt cei ca mine). Singura mea problemă este că nu te poți bucura măcar la o coborâre mai lină. Eu când merg la competiții de MTB, merg pe de o parte pentru lupta de cățărare cu muntele iar pe de altă parte pentru răsplata oferită de coborâre, cum a fost de ex. la Azuga. […]

Leave a ReplySwitch to our mobile site