Sep 14

Steve Jobs – iLeadership, de Jay Elliot

Tag: CarteTeodor Mincu @ 09:29

Deși ai crede că este o carte autobiografică, scrisă de Steve Jobs, nu este. Cartea este scrisă de Jay Elliot fost vice-președinte al departamentului de Resurse Umane de la Apple.

După cum se poate observa, cartea am parcurs-o foarte repede. Asta pentru că este deosebit de interesantă și scrisă într-o manieră foarte plăcută.

Autorul și Subiectul cărții s-au întâlnit în holul unui restaurant (sau hotel?) unde, în urma unui small-talk nevinovat, au început să lucreze împreună. Compania Apple era atunci la început, lansase calculatorul Apple II și avea o cotă de piață foarte scăzută însă pentru mărimea pieței de calculatoare din SUA aceasta genera niște sute de milioane de dolari.

Ca și în cazul facebook, Steve Jobs a fost extrem de concentrat pe calitatea produsului său. A vrut ca produsele marca Apple să fie inovative, fără nici un compromis. Lucrurilor cărora inginerii experimentați nu le dădeau șanse că s-ar putea face, s-au făcut datorită insistențelor și a hotărârii acestui om de geniu. Printre cele mai importante reprezintă sistemul de răcire al componentelor calculatorului. Steve era nemulțumit de zgomotul făcut de ventilator și le-a zis inginerilor să proiecteze un calculator fără ventilatorul de răcire. Aceștia au spus că este imposibil, dar Jobs a insistat și până la urmă s-a realizat. Laptop-urile MacBook Air nu au ventilator de răcire, ventilator care altfel este prezent la orice alt laptop care nu este marca Apple.

La un moment dat primul calculator Macintosh era atât de sofisticat încât costa 10 000 de dolari. A fost momentul cheie în care consiliul de administrație al Apple a decis oprirea dezvoltării proiectului Macintosh pentru că acesta, deși era super fiabil, din punct de vedere economic era un eșec, prețul fiind multe prea mare pentru utilizatorul de rând. Acesta a fost și momentul în care Steve Jobs a părăsit Apple, preluând compania de animație Pixar.

Dacă la facebook a fost o problemă foarte mare modul de monetizare al afacerii, aici nu a existat această problemă deoarece succesul computerelor Apple II alimentau conturile companiei destul de bine.

În esență, cartea ne arată ce înseamnă să fii inovativ, ce înseamnă să nu faci rabat de la scopurile tale și, mai ales, ce înseamnă să fii perseverent.

Vă recomand cartea cu mâna pe inimă.

4 comentarii to “Steve Jobs – iLeadership, de Jay Elliot”

 1. Daniel says:

  e pe lista de asteptare :)

 2. Teodor Mincu says:

  Foarte bine, merită! Chiar dacă nu e scrisă de însuși Steve Jobs, cartea este super :)

 3. Marian says:

  Asteapta in biblioteca ziua de citit :))

 4. Antreprenoriat – Marius Ghenea » Teodor Mincu: Jurnal de călătorie says:

  […] antreprenori de succes, este bine să le citești pentru a face un „reality-check”, cum ar fi: ILeadership, The facebook effect dar și un caz mai deosebit de antreprenoriat: Confesiunile unui […]

Leave a ReplySwitch to our mobile site