Nov 16

Stendhal – “Roşu şi Negru”

Tag: CarteTeodor Mincu @ 00:07

“Roşu şi Negru” este un “dublu” roman de dragoste. Eroul principal, Julien Sorel, este fiul unui cherestegiu dintr-un sat de munte. Acesta are câteva abilităţi intelectuale ce-l vor propulsa dealungul romanului în înalta societate franceză de la Paris.
Eroul nostru, în vârstă de numai 22 de ani, trăieşte la intensitate maximă, pe rând, două iubiri interzise confirmând principiul fructului interzis. Totodată el este un tânăr cu ambiţii înalte şi foarte dificil de atins, datorită poziţiei sale sociale. Acest “handicap” este însă echilibrat de o putere de memorare foarte bună.

Singura sa cale de a reuşi să ajungă cineva în societate este aceea a bisericii. Astfel el reuşeşte să primească o bursă într-un seminar din Besancon, unde va avea parte de un trai foarte greu. Personal cred că autorul a folosit acest prilej pentru a creiona părerea sa personală în ceea ce priveşte preoţimea din acea perioadă.

În cele din urmă Julien ajunge secretarul marchizului de La Mole, unde se îndrăgosteşte de fiica acestuia.

Autorul descrie cu lux de amânunte atât trăirile eroului cât şi ale amantelor acestuia, mărind astfel suspansul acţiunii.

Titlul, “Roşu şi Negru” provine din cele 2 extreme între care oscilează Julien: Roşu – culoarea uniformei armatei Napoleoniene (Napoleon era idolul său) şi Negru – culoarea hainei preoţeşti (calea aleasă de Julien pentru a reuşi să obţină o poziţie respectabilă în societate)

Iată câteva citate ce mi-au plăcut foarte mult:

1. Iubirea creează egalităţi şi nu le caută

2. Mâhnirea nu poate fi de bun gust; trebuie numai să pari plictisit. Dacă eşti trist, înseamnă că-ţi lipseşte ceva, că nu ţi-a reuşit ceva. Asta însemnă să te arăţi inferior. Dacă eşti plictisit, dimpotrivă, înseamnă că este inferior ceea ce a încercat zadarnic să-ţi placă.

3. Dar dacă gust din plăcerea asta cu atâta prudenţă şi luare-aminte, ea nu va mai fi o plăcere pentru mine.

Alte impresii: aici şi aici

un comentariu to “Stendhal – “Roşu şi Negru””

  1. Teodor Mincu: Jurnal de călătorie » Voltaire: “Opere alese”, vol. 3 says:

    […] că am o carte scrisă de Voltaire, însă nu mi-a atras atenţia până când am citit în Roşu şi Negru despre faptul că a citi Voltaire în acele vremuri nu era un lucru tocmai bine văzut în ochii […]

Leave a ReplySwitch to our mobile site