May 11

Speculanții și valorile

Tag: ..in diverseTeodor Mincu @ 10:44

Printre altele, în lumea asta se regăsesc două categorii de entități:

1. Entitățile care generează valoare, alcătuite din oameni cu idei, cu inspirație, imaginație și bună pregătire.
2. Entitățile care speculează valoarea generată la punctul 1. De obicei buni oameni de vânzări, oameni care nu se gândesc decât la bani și la modalități cât mai simple de a-i face

La capitolul valori, doresc să laud echipa care a făcut trecerea din offline și online la exclusiv online a ziarului Gândul. Au fost oameni inspirați, care au reușit să devieze opinia publică de la ideea de ziar închis la ideea de ziar multimedia. Nu la fel s-a întâmplat și cu ziarele Cotidianul, Ziua, Gardianul, deși ele și-au continuat existența cel puțin pentru o perioadă în online. Tot pentru diversiunea de la ideea de inchidere a unui ziar, cei de la Gândul au investit (pentru a nu ucide brandul de tot) și au oferit timp de 30 de zile, zilnic, cel mai râvnit gadget al momentului: un Ipad 2. Tot ce trebuia era să te abonezi la newsletter-ul lor și să le dai Like pe facebook. A fost atât de bună ideea și de râvnit premiul încât până și eu m-am abonat la newsletter (singurul la care sunt abonat)

Alți oameni cu viziune, și nu neapărat prea creativi, s-au gândit să aducă în România cel mai popular format de emisiune televizată: Românii au Talent. Au bătut toate recordurile ca audiență. Ce contează că emisiunea era un fel de franciză, au fost inspirați să-l aducă și aici și au marcat banu, bașca au mai ajutat și câțiva oameni. Plus entitățile căpușă (în sensul bun) care apar în emisiuni de asemenea anvergură.

Imediat după terminarea emisiunii, cu câștigătorul controversat, ce au zis cei de la Realitatea.net? Hai să speculăm momentul, să facem și noi un ban cinstit.

Astfel au făcut concursul „Românii au ipad !” Concurs în care vizitatorii portalului spuneau cine credeau ei că merită să câștige de fapt concursul:

1. Au speculat brand-ul „Români au talent”
2. Au speculat popularitatea de care s-a bucurat ziarul Gândul, oferind și ei un Ipad pe zi. (Nu știu fix câte zile a durat concursul celor de la Realitatea.net)

Concluzia este că fiecare face business așa cum dorește, cât timp totul este legal. Însă modul în care fiecare își aranjează taraba spune anumite lucruri despre el.

După o mesele bogate, mulți câini mănâncă resturi, nu?

Iată și dovezile mele:

Q.E.D.

Leave a ReplySwitch to our mobile site