Mar 06

Skills.

Tag: ..in diverseTeodor Mincu @ 15:14

Skills and Assets

Pe măsură ce trece vremea privim lucrurile din jurul nostru de la un etaj superior, îmbunătățindu-ne astfel imaginea de ansamblu a microuniversului ce ne înconjoară. Astfel, multe lucruri capătă înțelesuri noi și multe conexiuni încep să ia naștere.

Spre exemplu, când eram la școală (indiferent de ciclu) învățam carte pentru a lua note bune / note de trecere. Învățam pentru că… așa trebuia, să nu fim pedepsiți, să primim o înghețată, etc.. Nu ne gândeam că de fapt învățăm lucruri care vor deveni fundamentul unor cunoștințe mai practice ce vor urma a fi asimilate peste niște ani. (La clasa I-a bastonașele sunt fundamentul literelor, nu?)

Astfel limba germană învățată la școala generală poate însemna un plus la salariu în momentul angajării. Iată cum în mod direct cunoștințele asimilate în perioada în care învățam cu forța devin un bun. Devin un skill, un asset.

De-a lungul vieții nevoia ne face să învățăm lucruri noi, să trecem prin experiențe mai mult sau mai puțin plăcute. Toate acestea trebuie văzute ca niște asset-uri. Ca niște bunuri sau ca niște abilități precum auzul, văzutul, mirositul. Astfel ne putem crea o colecție de asset-uri (și astfel vom ajunge la CV)

În momentul în care vom conștientiza faptul că suntem în pericol de a pierde un skill (de ex. să uiți limba germană, pentru că nu ai mai vorbit-o de 10 ani), poate ne vom mobiliza și-l vom salva. Altfel multe lucruri vor fi lăsate pradă uitării.

Cel mai important asset este experiența de viață. Dacă am conștientiza și „am nota undeva” ce concluzii am tras la fiecare întâmplare mai deosebită, cred că ne-am dezvolta o paletă mult mai variată de asset-uri, decât cea care se formează automat și inconștient. Și de asemenea am prețui-o mai mult.

Foto via

un comentariu to “Skills.”

  1. adriana says:

    Ai devenit un “mic intelept” deja la virsta ta frageda.Iti sta bine,tragind concluzii dupa intimplari deosebite.
    Ma incinta acest lucru dar nu ma uimeste.La virsta ta ai trecut deja prin situatii prin care putini sint aceia care se pot lauda cu asa ceva.Daca e o lauda.Esti un tinar de mare viitor, si o spun fara sa “periez”.

Leave a ReplySwitch to our mobile site