Jan 15

Ski în Andorra.

Tag: Sport,Vacanţe şi CălătoriiTeodor Mincu @ 23:31

Trei români, un brazilian și o australiancă s-au cunoscut în Barcelona și au plănuit o excursie la ski în Andorra.

Paranteză: Citeam câteva informații despre Andorra și am găsit ceva oarecum amuzant: „Abia în anul 1958, Andorra a declarat pace Germaniei, deoarece țara fusese uitată la semnarea Tratatului de la Versailles – rămânând, formal, în stare de război.”.

Revenind, am fost la ski în stațiuna Vallnord, care conține trei sectoare: Sector Pal (unde am schiat sâmbătă), sector Arnisal și sector Arcalis (unde am schiat duminică)

Iată și o hartă:

Per ansamblu zăpadă multă nu a fost însă ce a contat a fost că pârtiile au fost practicabile. Sectorul Pal conține o pârtie lungă albastră, foarte bună pentru începători, restul fiind roșii. Au mai multe telescaune și te poți da cu ușurință pe toate pârtiile. Tot aici am văzut din telescaun și trasee amenajate special pentru coborârile cu biciclete (downhill).

Iată câteva imagini:

Mi-a plăcut mai mult Sectorul Arcalis decât Pal pentru că pârtiile sunt mult mai lungi iar timpul petrecut în telescaun este mai mic. Există o pârtie pentru începători care se numește Mega Verde și are o lungime de 8km. Desigur că și aici sunt mai multe telescaune și mai multe pârtii pe care te poți da liniștit. Eu am ales însă pârtia „La Coma”. Este o pârtie albastră care îmbină zone plane destul de lungi dar și câteva coborâri mai abrupte. Pentru mine este pârtia cea mai potrivită pentru un schiat relaxat.

Ca și dificultate am observat că pârtiile roșii de aici sunt mult mai dificile decât cele de la noi.

Între zilele de schiat am dat o fugă în capitala principatului, Andorra la Vella. Impresia pe care mi-a făcut-o cel puțin zona comercială, dacă nu tot orașul, este cea a unui Duty Free imens. Ideea este că în Andorra nu există TVA și deci prețurile sunt mult mai reduse decât în țările vecine.

Alt element interesant cel puțin în stațiunile de ski, dacă nu și în capitală, este că toate casele și hotelurile au fațada făcut din pietre. Personal nu cred că toată construcția este făcută din acele pietre însă orice este posibil. Am înțeles că este vorba despre un plan urbanistic în care toate construcțiile trebuie să arate similar, având această tematică cu pietre. Tematica pietrelor vine evident de la formele de relief înconjurătoare, adică munți stâncoși cu vegetație puțină.

Și câteva informații practice:

Skipass 1 zi: 38 euro
Echipament ski 1 zi: 12 euro de la baza muntelui sau 19 euro de la baza pârtiei.
Cazare: aprox. 35 euro cu mic dejun inclus, la 3 stele

Când am fost eu s-a considera high-season, deci prețurile pot fi și mai mici în alte perioade.

2 comentarii to “Ski în Andorra.”

  1. pui-de-dac says:

    Bune preturile. Ceva cumparaturi din Andorra? :D

  2. Teodor Mincu says:

    Nu prea, m-am rezumat numai la cheltuielile aferente schiatului :D

Leave a ReplySwitch to our mobile site