Mar 06

Siguranța alimentară

Tag: ..in diverseTeodor Mincu @ 10:05

În ultima vreme (sau „de la o vârstă”) am început să lecturez etichete. Mai exact, etichete de mezeluri. Încerc să cumpăr produse ce conțin în rețetă cât mai puțini conservanți și cât mai multă carne „adevărată”.

După scandalul cu carnea de cal și noua știre cu fecale în minunata prăjitură Almond de la IKEA, am impresia că industria alimentară a ajuns un sat fără câini. Probabil chiar și autoritățile credeau eticheta pe cuvânt..

În problema cărnii de cal, nu ne supăra calul ci faptul că s-a permis această fraudă, de a se vinde un produs sub numele de alt produs. Această frică se justifică datorită întâmplării cu IKEA, unde mai nou nu s-a mai găsit carne de cal ci o bacterie ce provine din fecale (nu știm din ce sursă).. De ce ne-a fost frică cu adevărat nu am scăpat.

Din punctul meu de vedere, prețul este singura posibilă apărare în fața acestor evenimente. Mă gândesc că cu cât prețul este mai mare, cu atât mai puțini substituenți ar trebui folosiți.

Zilele trecute cumpăr o bucată de pastramă de porc, cu 96% pulpă de porc (zice eticheta). Având în vedere că pe etichetă nu văd ingredientul „apă” (cel pe care plătim bani bunicei la suta de grame), îmi propun s-o cumpăr.

Ajung acasă și deschid bucata de carne vidată și ce să vezi…a început să picure zeamă din ea. Citesc iar eticheta însă apa nu apare pe lista de ingrediente, deși este de bun simț să apară iar la alte mezeluri chiar apare, imediat după primul ingredient.

Iată și cum arată un astfel de produs, cu tot cu eticheta lui:

pastrama-porc

meat2

Și iată cum ar trebui să arată o bucată de carne fără apă în ea:

muschiulet-porc

Vă recomand să citiți cu atenție eticheta și să fiți conștienți că dacă un produs e prea ieftin atunci ceva nu este în regulă: fie nu are compoziția menționată fie urmează să expire în curând.

Poftă mare!

un comentariu to “Siguranța alimentară”

  1. adriana says:

    Dragul meu, umiditatea scrie ca e 75-80%, si tu intrebi de ce nu scrie cita apa contine? Pai cum sa “inghete” sau sa-l tina “proaspat” fara apa? Apa o platim la pretul produsului citeodata de calitate indoielnica si vad ca doar unii isi mai pun problema. Vulgul nu gindeste la asa probleme, se uita la Tv.la niscaiva “dive”, bea bere proasta , se umfla la “ranza” si putin ii pasa ce maninca.
    Asa ca…..”l-as ca merge si asa”.

Leave a ReplySwitch to our mobile site