Nov 12

Parcul Natural Retezat – Lacul Bucura – Aventuri 4×4 + 2×2

Tag: 4x4,Vacanţe şi Călătorii,Zile PerfecteTeodor Mincu @ 09:26

rasarit
A doua zi am plecat dis-de-dimineață din Hațeg spre Parcul Natural Retezat. Mai exact spre Poiana Pelegii.

Drumul spre Poiana Pelegii este unul dintre cele mai frumoase drumuri montane din țară. Este destul de lung, are aproximativ 40 km și este parțial asfaltat.

Drumul trece peste Barajul Gura Apelor iar apoi se continuă în regim de „drum forestier” prin pădure. Peisajul este de poveste, avertismentele de urși sunt pretutindeni și pur și simplu ai senzația că te afli într-o lume de basm.

Deși am întâmpinat niște bălți destul de adânci, drumul este accesibil și mașinilor mici, probabil mai cu frică, mai cu grijă.

În Poiana Pelegii este un camping și de acolo pleacă traseul spre Lacul Bucura, destinația noastră de astăzi.

După ce am lăsat mașina și am constatat că din cauza iureșului am uitat să ne aprovizionăm cu apă sau mâncare, plecăm cu speranță înainte. Traseul este format dintr-un urcuș destul de solicitant și începe în pădure. Pe măsură ce urcăm ajungem într-o zonă de jnepeni și apoi în gol alpin. Nu știu de ce, probabil din perspectiva celui care privește traseul de pe Google Maps, am subestimat această urcare. Vremea a fost superbă, fără un nor pe cer, însă nu a putut compensa efortul pe care muntele l-a cerut corpurilor noastre neantrenate, de birou.

La un moment dat traseul se transformă într-o cărare flancată de jnepieni, locul unde am auzit două mârâituri de avertizare/amenințare. De voie de nevoie, am început să facem zgomot, dar ne-au tremurat puțin pantalonii.

Încântați de peisajul a cărui măreție creștea cu fiecare metru urcat, am ajuns la Lacul Bucura, care ne aștepta liniștit. Lângă lac este un camping și de acolo pornesc foarte multe alte trasee montane. Este ca o răscruce de drumuri. Există și un adăpost construit destul de recent însă nu l-am mai vizitat.

Lângă lac peisajul nu este unul nemaipomenit pentru că datorită altitudinii nu există foarte multă vegetație, în afară de iarbă.

Pe drumul de întoarcere ne-am întâlnit cu destul de mulți turiști, de toate vârstele, toți urcând la Bucura iar când am ajuns în Poiana Pelegii, parcarea era aproape plină.

Am pornit înapoi pe frumosul drum de munte, cu cele doar 2 liniuțe de carburant rămase și care ne-au demonstrat că pe drum forestier uscat și aproximativ plat tracțiunea 4×4 nu este strict necesară deși oferă multă stabilitate.

Apoi am luat drumul Caransebeș-ului și apoi spre Băile Herculane unde ne-am cazat la Pensiunea Jojo.

A fost o zi foarte bogată, o zi foarte interesantă, încheiată cu o cină și o cazare foarte plăcute.

Va (mai) continua..

Poze:

Leave a ReplySwitch to our mobile site