Nov 20
Parcul Natural Domogled – Valea Cernei la Cascada Vânturătoarea – Aventuri 4×4 + 2×2
La ora 08.00, după un mic dejun al campionilor, plecăm în cea de-a treia zi a expediției noastre. Destinația: Parcul Natural Domogled – Valea Cernei.
Am plecat din Băile Herculane, în sus pe Valea Cernei. Decorul este impresionant, mai ales dimineața când nu sunt mașini în trafic sau alți turiști care să aglomereze toate locurile în care se poate admira peisajul.
După câțiva kilometri ajungem la Lacul de acumulare Prisaca. Mai mergem puțin și facem stânga la primul pod peste Cerna.
Găsim un drum forestier pe lângă lac, foarte frumos însă destul de periculos deoarece în multe locuri erau pietre căzute de pe versant. Nefiind degajate de pe drum, am mers cu frica să nu ne trezim cu câțiva bolovani pe capotă.
Drumul pe care am apucat era binențeles greșit și cred că ducea la baraj. Ne-am oprit după ce am realizat că nu urcăm însă am descoperit o cascadă foarte frumoasă, pe care altfel nu am fi văzut-o.
Ne întoarcem la pod printre pietrele căzute și lăsăm mașina acolo.
Pornim cu semnul cruce roșie pe fond alb și începem urcușul. După numai câteva sute de metrii, greșim iar drumul însă suntem din nou răsplătiți: am văzut o moară de apă (artizanală) care generază curent. De fapt debitul unui răuleț a fost captat și deversat peste o roată (de căruță?) care probabil învârte un magnet în câmp electric și generază curent. Interesant însă totuși unde este traseul?
Ne-am întors 100-200m și am găsit semnul mare cât o zi de post. L-am urmat și am continuat urcușul. Deși nu am ajuns nici măcar la pădurea de brazi, plecând de jos (din vale) a fost o diferență de nivel destul de măricică.
După vreo 2h de mers prin pădure ajungem la minunata cascadă Vânturătoarea, care este deosebită prin faptul că are o cădere în gol de 30-40m iar înainte de cădere apa se lovește de un prag care o dispersează și ajunge să fie ca un duș natural.
Deși mai puteam urca 15-20min și să ajungem deasupra cascadei, ne-am întors pentru că aveam un drum lung de parcurs până la București.
La întoarcere ne-am întâlnit cu mai mulți turiști care au plecat pe traseu ceva mai târziu.
Plecarea pe traseu dis-de-dimineață are câteva avantaje:
1. Peisajele sunt mult mai interesante pentru că sunt multe umbre, soarele nefiind încă sus pe cer
2. Se poate vedea cum se ridică ceața
3. Este puțină lume pe traseu
4. Ajungi până departe și înapoi :)
Apoi am plecat spre București, întorcându-ne în Băile Herculane iar apoi mergând spre Orșova – Craiova – Pitești – București.
În concluzie pot spune că am luat tot ce mi-am dorit de la munte în aceste 3 zile. Am ajuns în multe locuri frumoase și am făcut trei trasee cu diverse nivele de dificultate. În afară de Lacul Vidra, am văzut numai locuri noi și minunate. Aventura 4×4 nu a fost atât de intensă pentru că nu am mai avut locuri foarte înalte în care am fi putut ajunge cu mașina însă acest lucru a fost compensat de drumețiile pe jos.
Vă las cu ultimul set de poze.