Oct 29

Parcul Natural Buila – Vânturarița la Schiturile Pahomie și Pătrunsa – Aventuri 4×4 + 2×2

Tag: 4x4,Romania,Zile PerfecteTeodor Mincu @ 08:54

cover-day-1

Introducere

Pasiunea pentru munte și aventură m-a împins la cea de-a treia aventură de off-road din acest an. Soft Off-road sau Cross-country mai exact deoarece de fiecare dată am încercat muntele cu un Duster 4×4.

Despre toate aventurile mele de acest gen puteți citi aici.

Această „ediție” a adus o noutate și anume partea de 2×2. În fiecare zi am urcat cu mașina cât ne-a permis muntele iar apoi am continuat traseul pe jos, în stil 2×2. Pe alocuri am revenit la 4×4 dar nu motorizat ci dabușilea.

Ziua 1: Parcul Natural Buila – Vânturarița. Vizită la Schiturile Pahomie și Pătrunsa

Buila – Vânturarița este un parc natural mai puțin cunoscut, situat în apropiere de Râmnicu Vâlcea. Pentru a ajunge în parc se merge spre Băile Olănești și se face stânga la Valea Cheii spre satul Cheia. Dacă nu aveți Google Maps, pe drum sunt două indicatoare spre Schiturile Pahomie și Pătrunsa. Ambele schituri fiind de călugări.

Cu scopul de a ne aventura cât mai mult în inima naturii dar ținând cont și de programul întregii zile, ne-am aventurat cu Duster-ul pe drumul forestier ce urcă spre schituri.

Fiind primul contact cu natura, tot ce vedeam de jur-împrejur a fost de 10 ori mai admirat decât ceea ce apoi am perceput ca pe un peisaj normal de munte :)

Drumul forestier, pe alocuri subțiat și surpat, este flancat de munte în stânga și de un rău în dreapta. Rău care formează și o cascadă la un moment dat. Culorile copacilor acoperă tot spectrul de culori de la galben la roșu. Toamna este cel mai frumos anotimp de mers la munte, vegetația oferindu-ne un adevărat spectacol al culorilor.

Drumul ne oferă segmente cu covoare galben-portocalii de frunze, tuneluri de vegetație, urcări și coborâri în serpentine, bălți cu apă, mici obstacole. Am urcat cu tracțiunea 4×4 activată și a fost o plăcere.

Pe drum am luat cu noi și o doamnă care mergea în vizită la Schituri.

După ce am vizitat schitul Pahomie, ne-am continuat aventura 4×4 într-o atmosferă destul de religioasă datorită discuțiilor foarte interesante despre pustinici, călugări, credință adevărată, Dumnezeu.

După 2-3km, drumul deja nu mai permite continuarea cu Duster-ul, parcăm și ne continuăm traseul cu tracține 2×2.

Drumul a fost relativ nămolos iar apoi traseul s-a transformat într-o potecă. Am continuat urcarea și am admirat crestele muntoase și din nou vegetația parcă pictată în culorile toamnei. Pe întreg traseul credința întărește călătorul prin prezența troițelor și a crucilor de lemn pictate.

Ajunși la Pătrunsa, suntem plăcut impresionați. Biserica din schit este destul de mare și de modernă. Conține și o mică raclă cu moaște însă nu știu ale cărui sfânt. Călugării au fiecare căsuța lor, cu mini panouri solare ;)

După câteva momente de reculegere, o lăsăm pe doamna noastră la masă și ne întoarcem la mașină.

Coborâm și ne minunăm încă odată de frumusețile naturii și mulțumim pentru evoluția tehnologiei și inventarea tracțiunii 4×4.

După ce ieșim în drumul principal mergem mai departe cu direcția Râmnicu Vâlcea – Sibiu. Valea Oltului a rămas și ea la fel de impresionantă cum o știați. La Brezoi facem repede la stânga și mergem pe un nou drum pitoresc spre Lacul Vidra (Via Voineasa).

Lacul Vidra ne aștepta singur, alintat de adierile vântului. Nimeni cât vedeai cu ochii. A fost un popas scurt dar și el relaxant și liniștitor. Acolo am aflat că în România încă se vând produse expirate de 10 zile. Gustul de rânced nu era de la scorțișoară în cele din urmă :D

Plecâm mai departe spre Obârșia Lotrului iar de acolo spre Petroșani pe drumul la care încă se lucrează. Dar ce mai înseamnă niște noroaie pentru un Duster cu tracțiune 4×4? Acum 4 ani am încercat să merg pe acest drum cu Lebăda Neagră însă după 200m am fost obligat să fac stânga-mprejur. Măcar acum, după 4 ani, drumul este în lucru. Posibil să fie închis pe timpul zilei.

De la Petroșani mergem la Hațeg unde, alături de pelerini care mergeau la Mănăstirea Prislop la Arsenie Boca, oprim la Pensiunea Dealul Viilor. Mi-am amintit de studenție. A doua zi la 06.30 era mare sfat într-o cameră, nimeni din pensiune nu mai avea motiv de somn :)

Va continua..

Iată și mult doritele poze:

Leave a Reply



Switch to our mobile site