Apr 20

“Pădurea Nebună”, de Zaharia Stancu

Tag: CarteTeodor Mincu @ 23:38

Pădurea nebună” este continuarea romanului “Desculţ“. Personajul principal, Darie, se întoarce din Italia, unde a ajuns cu prilejul celui de-al doilea război mondial.

Deşi nu am găsit nicăieri o confirmare, cred că ambele romane, atât “Desculţ”, cât şi “Pădurea nebună”, sunt romane autobiografice, Darie fiind de fapt autorul însuşi.

În “Pădurea nebună”, ne este relatată viaţa oraşului provincial românesc, mai concret este vorba de întâmplări din “Roşiorii de Vede” (Ruşii de Vede). Câteva capitole sunt dedicate unuia dintre capitolele mai speciale din viaţa lui Darie, şi anume o vară petrecută ca slugă, în gospodăria unui tătar. Aceste capitole m-au fascinat şi pe mine (alături de autor presupun), pentru că ne iniţiază în obiceiurile comunităţilor de tătari ce trăiesc la noi în ţară.

Rostul numelui cărţii, l-am aflat din ultimul rând al cărţii, şi anume faptul că “Deliorman” sau noul “Teleorman“, locul unde se petrece întreaga acţiune (în ambele romane), înseamnă “Pădure nebună” în limba turcă.

Iată şi câteva citate, memorabile:

1. Lucrurile mari nu le fac cei ce ţin în primul rând la pielea lor, Darie. Bagă-ţi bine în cap ce-ţi spun acum!

2. Multe spune omul la bucurie sau necaz şi puţine înfăptuie,

Leave a ReplySwitch to our mobile site