May 21

Orice început..

Tag: Filozofie neînţeleasăTeodor Mincu @ 09:39

În urmă cu câțiva ani, într-o după-amiază de vară, mă întâlneam cu prima mea contabilă pentru predarea sau semnarea unor acte. Nu era întâlnirea lunară obișnuită ci ceva mai deosebit, avea nevoie de o semnătură sau o declarație. Mereu am considerat contabilul ca fiind cerberul firmei mele deoarece el va discuta cu reprezentanții ANAF în cazul unui control, și el imaginat ca fiind cea mai năprasnică furtună ce se poate abate asupra unei firme.

Doamna contabilă dorea să se pensioneze, ceea ce însemna încetarea colaborării noastre. Ceea ce în mintea mea se asemăna cu agitația și munca necesară unui zugrăvit de apartament, cu pus gresie și tot tacâmul. Nici dumneaei nu-și dorea foarte mult însă asta era situația. Atunci, pe loc, mi-a spus în treacăt o vorbă care m-a marcat atât de tare că mi-o amintesc și astăzi: „Eh, orice început trebuie să aibe și un sfârșit.” Semăna ca o despărțire sau ca plecarea unui vechi prieten pe care nu-l voi mai vedea prea curând.

În timp, după ce am mai schimbat și alți doi contabili fără a fi așa mare tragedia, mi-am dat seama că această vorbă banală, spusă în treacăt nu trebuie uitată ci chiar ar fi bine să trăiesc cu ea în minte.

„Orice lucru început trebuie să aibe și un sfârșit”

Sună dramatic însă de multe ori acel sfârșit poate însemna bucurie, eliberare, fericire.
Dacă ne aflăm într-o situație grea, cum eram acum câteva luni de zile când stăteam treaz cu orele în miez de noapte pentru că Natalia nu avea chef de somn ci mai mult de vorbărie și lacrimi (nu de fericire), această idee m-a ajutat: „rezistă, rezistă pentru că într-un fel sau altul se va sfârși, peste 5 minute, o oră, trei ore însă sigur se va sfârși. Rămâne de văzut sub ce formă, cum va adormi.”

Însă pentru situațiile fericite, această vorbă nu mă lăsa să mă bucur 100% de moment pentru că mă gândeam că binele prin care trec acum, într-un fel sau altul se va termina. Într-un fel această reținere te ajută să nu fi luat prin surprindere prea tare sau îți dă timp să-ți croiești o mică plasă de siguranță. Dar în același timp mă împingea să profit cât mai mult de momentul de fericire, pentru că evident, se va termina.

Singurul lucru interesant și enigmatic la această sintagmă este forma pe care o ia acel sfârșit. Fericit, tragic, indiferent, comic, etc. Iar cel mai important lucru este drumul spre acel sfârșit. Cum spun cercetătorii britanici: It’s not about the destination, it’s about the journey.

Sincer să fiu, când mă gândesc în trafic că într-un final voi ajunge tot acasă, mai devreme sau mai târziu, parcă mă calmez în loc să mă enervez cu fiecare semafor.

Concluzia ar fi că dacă ținem cont de această simplă vorbă din popor, vom trece mai ușor printr-o perioadă grea sau vom profita mai mult într-o perioadă frumoasă. Dacă nu ne gândim la acest aspect timpul va zbura pe lângă noi și la fel și viața pe termen lung.

Leave a Reply



Switch to our mobile site