Jun 14

Nunta – Ep. 1: Pregătirile

Tag: SpecialTeodor Mincu @ 23:38


Deși a trecut ceva timp de la marele eveniment nu vreau să treacă fără a-l marca și aici, în casa mea virtuală.
Am decis deci să fac un mini-serial cu cele mai importante etape ale evenimentului.

Prima etapă este cea a pregătirilor de nuntă. A fost o etapă relativ ușoară pentru mine deoarece am participat mai mult financiar și cu aprobări tacite.

Pentru celibatari dar și pentru însurățeii nostalgici iată ce vă pot spune din experiența mea noastră:

Sala de festivități
Piatra de temelie a evenimentului este rezervarea sălii (vă recomand Ambery Hall). Aici trebuie să știți că pentru a dispune de o ofertă variată de săli trebuie să începeți căutările cu un an înainte. Cu cât căutați sala mai târziu cu atât disponibilitatea sălilor scade. Pentru cei care nu au o problemă cu ziua de duminică pentru nuntă, multe localuri oferă reduceri de până la 20% dacă faceți nunta în a șaptea zi a săptămânii. Ca orice rezervare aceasta presupune achitarea unui avans de aproximativ 20% din valoarea finală estimată. Tot atunci se alege și meniul, dar se mai poate modifica apoi.

Rochia de mireasă
După ce răsuflați liniștiți că ați găsit sala nunții, fundația evenimentului continuă cu alegerea și comandarea rochiei de nuntă. Trebuie căutată din timp pentru că fetele sunt pretențioase se fac mai multe probe și uneori rochia este adusă din străinătate la comandă (de multe ori din Spania). Desigur că și aici se achită un avans.

Mi se suflă-n cască să vă spun că târgurile de nunți nu trebuiesc ocolite. Noi am avut multe reduceri cu vouchere de la aceste târguri, printre care rochia de nuntă, verighete, costumul de mire, etc.

FOTO + VIDEO + MUZICĂ.
Acești furnizori se găsesc pe net ușor însă eu vă recomand un fotograf de nunta deosebit. Aici, ca și în orice domeniu, raportul calitate/preț se păstrează.
Este bine să-i căutați din timp deoarece au și ei solicitările lor și este posibil să vă doriți pe cineva care este ocupat în ziua nunții voastre și atunci trebuie să faceți compromisuri. Și în aceste cazuri trebuie să fiți pregătiți cu câte un avans însă nu foarte consistent.

Nașii.
„Tehnic” vorbind trebuie să fie un cuplu căsătorit însă am văzut și excepții.Recomand nași tineri și din aceeași categorie de vârstă sau măcar categorie apropiată. Să fie același tip de oameni ca și mirii. Să fie oameni cu care să-ți dorești să-ți petreci timpul. Să fie oameni cu care să poți vorbi în zilele cu nori negrii în paradis. Să fie oameni care să te inspire în viața de familie.

Cavalerii de onoare
De obicei sunt aleși dintre cei mai buni prieteni și sunt necăsătoriți. Dintre toți cavalerii de onoare, vor fi doi cavaleri de onoare principali care sunt mâna dreaptă a mirilor întregul eveniment și care au un rol important în biserică ținând lumânările mari și participând la dansul lui Isaia.

Biserica
Aici se ocupă nașii, de obicei cu acordul mirilor. Dar și aici dacă există anumite preferințe, trebuie vorbit din timp.

Verighetele
Nu sunt o urgență însă e bine de știut că livrarea verighetelor durează în medie între două și trei săptămâni. Vă puteți inscripționa cuvinte nemuritoare pe interior, au o garanție și am înțeles că există și o mentenanță (șlefuire, etc) care uneori e gratuită pentru câțiva ani. (a mea deja s-a zgâriat – n.a.)

Mărunțișuri
La mărunțișuri, deși sunt destul de delicate aș adăuga:

 • cursuri de dans pentru cei care nu știu sau pentru cei care doresc o coregrafie mai deosebită;
 • invitațiile pentru nuntă, care se livrează în aproximativ 5-10 zile;
 • aranjamentele florale pentru mesele din sala de festivități, buchetul miresei, etc – mi se suflă-n cască să vă spun că ar fi bine să lucrați cu o firmă pentru că florile au și ele prospețimea și calitatea lor
 • costumul mirelui – dacă este la comandă se fac mai multe probe și poate dura chiar și 2-3 săptămâni până să fie gata – eu am avut probleme în această zonă și a fost gata costumul cu o zi înainte de nuntă
 • Nunta civilă
  Aici trebuie să aveți grijă: trebuie eliberate adeverințe medicale de la doctorul de familie, unele se fac pe bune, altele nu. DAR acea adeverință trebuie să fie eliberată cu aproximativ 10-11 zile înainte de data cununiei civile și apoi repede fix (dar fix!!) cu 10 zile înainte de data cununiei aleasă de voi, trebuie mers la primărie pentru înscriere. Cică acele 10 zile sunt obligatorii pentru că este un timp de gândire suplimentar „oferit” de primărie.

  Trimiterea invitațiilor
  Aici este un subiect mai delicat. Pentru o rată mare de prezență, ideal este ca invitațiile să se dea personal tuturor invitațiilor însă este imposibil. Eu am fost în cealaltă extremă, nefiind prezent în țară mai toată această perioadă a pregătirilor.

  Per ansamblu este un proces interesant pentru cineva care dorește să-și testeze abilitățile organizatorice însă este și un test al nervilor pentru că trebuie coordonați și sincronizați mai mulți oameni. Totodată, datorită stresului și oboselii, mai apar și tensiuni în cuplu :D

  Succes!

Leave a ReplySwitch to our mobile site