Nordul Bucovinei și Ținutul Herța

Continui seria postărilor legate de ținuturile pierdute ale României. Astăzi: Nordul Bucovinei și Ținutul Herța.

Bucovina este un ținut istoric românesc, ea făcând parte din Țara de Sus a Ținutului Moldovei, până în anul 1774.

În anul 1775, teritoriul a fost anexat de Imperiul Habsburgic și a primit numele de Bucovina (numele provine din cuvântul slav pentru fag (“buk”), astfel termenul “Bucovina” se poate traduce prin “Țara fagilor”).

Devine Ducatul Bucovinei în 1849, unindu-se ulterior cu celelalte provincii românești în România la 15 / 28 noiembrie 1918, pentru ca, după cel de-al doilea război mondial, partea sa de nord să fie ocupată de U.R.S.S., ajungând, după destrămarea acesteia, parte a Ucrainei (regiunea Cernăuți).

sursa

În anul 1997, România renunță la Ținutul Herța, în urma unui tratat de prietenie:

Ținutul Herța este aproximativ același cu raionul Herța din Regiunea Cernăuți (Ucraina). Populația acestui teritoriu este de 32.000 de locuitori (conform recensământului din Ucraina din 2001). 93% din populație este de etnie română și toate satele din raion sunt exclusiv românești, în afară de satul Mamornița (situat în extremitatea nord-vestică a regiunii), care e în principal locuit de ucraineni. Teritoriul a aparținut Principatului Moldovei iar apoi României până în anul 1940, când trupele sovietice l-au ocupat, deși potrivit anexei secrete a tratatului de neagresiune sovieto-german de la 1939, Uniunea Sovietică nu pretindea decât ocuparea Basarabiei. Prin urmare, teritoriul a fost dat Ucrainei sovietice și, de la 1991 până astăzi, face parte din statul ucrainean. Conform tratatului de prietenie dintre România și Ucraina din 1997, România renunță la acest teritoriu. Cu toate acestea, numeroase organizații din Bucovina de Nord cât și din România au atacat această decizie și au cerut guvernului român să renunțe la tratat în 2007.

sursa

Tratatul are efect timp de 10 ani și dacă nici una dintre părți nu-l denunță (înainte cu cel puțin un an), acesta se va prelungi automat încă 5 ani.

Nu am găsit încă motivele pentru care România a semnat acest tratat, însă mi se pare incredibil ca acest lucru să se întâmple acum doar 14 ani.. Cum să cedezi un teritoriu, pur și simplu ?

1 comment on this post.
  1. adrian:

    CAT DE PROST SA FII SI SA ZICI: ,,MDA, UCRAINA, POTI SA IEI HETRA CA SI ASA N-AVEM CE FACE CU EA!” RUSINE EMIL CONSTANTINESCU, TU AI DAT TINUTUL IN LOC SA NE REVENDICI BUCOVINA DE NORD.

Leave a comment