Noaptea de Sânziene

La cât buzz am făcut pe facebook, era natural să urmeze o povestire a nopții de sânziene.

Ce este și ce se întâmplă de fapt în Noaptea de Sânziene:

Singura sarbatoare pagana pe care o regasim in calendarul crestin-ortodox este la 24 iunie – Sanzienele sau Dragaica. Unele surse spun ca numele vine de la Santa Diana zeita romana a vanatorii si padurilor; altele spun ca-si trag numele de la micile flori de camp, galben-aurii cu miros dulce, suav – sanzienele. Li se mai spune Frumoasele, Zanele, iar in sudul tarii – Dragaicele.

[..]

Pe seama lor circula in popor proverbul „cine le vede nu le crede, cine le-aude nu le raspunde”. Se mai spune ca in noaptea de 23/24 iunie Sanzienele danseaza, plutesc pe Pamant si indeplinesc ritualuri benefice pentru locuitorii sai. Sanzienele sunt denumite in Dobrogea, sudul Moldovei si Muntenia – Dragaice sau Dragaica sau Sanziana, Mireasa, Imparateasa ori Regina holdelor. Ritualurile Dragaicei sunt identice cu cele ale Sanzienelor din Oltenia, Banat si Transilvania, iar cel care a descris pentru prima data acest obicei a fost Dimitrie Cantemir.

Sursa: aici

Cele mai documentate informații despre această sărbătoare: aici și aici

Cu ocazia acestei seri misterioase am fost la un vernisaj ce a promis și a „livrat” mister și artă. Imaginile de mai jos au fost luate dintr-o casă de pe Str. Transilvaniei nr. 9, o casă care cred că este folosită numai la vernisaje, pentru că la starea în care se află nu cred să se poată desfășura alte activități acolo (în afară de cele artistice) special amenajată de cele 3 artiste. Expoziția era acompaniată de muzică ambientală aleasă de Nona, Otilia și Adela (gen Buddha Bar ) de ți se făcea „pielea găină”.

Alte activități pe această temă, prin București, nu am auzit să fie. Păcat, pentru că se putea folosi ca marketing pentru cluburi, unde animatoarele se puteau găti în sexy-sânziene :D

Apoi nu am mai fost în pădure la vânătoare de sânziene ci doar la o plimbare nocturnă în Cișmigiu, unde am pozat câteva lebede albe

2 comments on this post.
  1. Nona:

    multumim mult pentru feed back. am insa cateva precizari:
    casa nu este folosita “in general” pentru vernisaje, doar noi am folosit-o pentru o expozitie si am facut asta dupa ce am investit in casa foarte mult efort, ea in mod normal fiind data spre vanzare iar muzica nu era Buddha Bar ci fiecare dintre noi am ales pentru fiecare zona un anumit tip de muzica pe care colegul nostru Mihai Dragomir le-a imbinat si alaturat fericit.

  2. Teodor Mincu:

    Bună Nona, mulțumesc pentru precizări, voi corecta textul :)

Leave a comment