May 19

Muzeul Naţional al Hărţilor și Cărţii Vechi

Tag: SpecialTeodor Mincu @ 09:31

daciaÎn spatele Palatului Victoria, pe una dintre străduțele „aristocrate” ale Bucureștiului, situat într-o vilă cochetă, găsim Muzeul Hărților și Cărții Vechi, al patrulea muzeu din lume ca mărime de acest gen. Deși nu pare imens, acesta este un muzeu dedicat hărților (sunt și câteva cărți vechi), hărți în mare parte donate de familia Năstase.
Muzeul a luat ființă în aprilie 2003 (guvernarea Năstase) într-o vilă ce ar fi găzduit înainte o ambasadă a unei țări Orientul Apropiat.

Am vizitat acest muzeu pentru că mi-a plăcut dintotdeauna geografia, în clasa a VII-a realizând chiar și eu o hartă (cu creioane colorate) a Elveției, pe care „am donat-o” școlii generale unde învățam.

Din păcate este interzisă fotografierea în interior, însă pe site-ul instituției găsim câteva hărți și fotografii exemplificative ale muzeului.

Evident că cele mai interesante hărți sunt cele mai vechi, dar la etaj găsim chiar și o hartă de război. Majoritatea hărților ilustrează zona balcanilor, orientarea pe hartă după teritoriile actuale românești se face foarte ușor după Marea Neagră.

Intrarea în muzeu costă numai 5 lei și în cazul în care vă plictisiți la o plimbare pe Kiseleff, vă recomand o mică ocolire pe la acest muzeu din str. Londra nr. 39. Veți savura plimbarea pe străduțele cu nume de capitale de stat dar și aceste hărți interesante ce sunt „martorii” evoluției granițelor țărilor române, multe dintre ele fiind realizate în țările occidentale.

Hărțile selectate sunt preluate de pe pagina web a muzeului.

Leave a ReplySwitch to our mobile site