Jan 13

Mihail Gorbaciov – „Amintiri”

Tag: CarteTeodor Mincu @ 10:01

Mihail Gorbaciov - Amintiri

Mihail Gorbaciov a fost ultimul conducător al URSS, cel care a creat „Perestroika” – modernizarea prin democratizare a mareului URS(S). A fost cel care a pus mai presus de funcția sa și a colegilor de partid (pentru mulți fără voia lor) binele poporului.

Această carte valorează cât 10 manuale de istorie și este povestea vieții sale începând cu viața grea din copilărie și până după dezmembrarea URSS. Deși este aproape imposibil să memorezi toate numele persoanelor din amintite, întâmplările sunt relatate într-un mod foarte plăcut, amintindu-mi de lectura cărții lui Neagu Djuvara – O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri..

Născut într-un sat din regiunea Sevastopolului, Mihail Gorbaciov s-a înscris după terminarea școlii în Komsomolul local (Tineretul Partidului Comunist) și pas cu pas a urcat pe scara ierarhică a partidului până în momentul în care a ajuns Secretar General al PCUS în august 1986. Autorul ar fi putut continua în aceeași notă ca și a precedenților secretari generali însă a vrut ca oamenii din Uniune să ducă o viață mai bună. Perestroika a început cu politica de glasnost și cu libertatea cuvântului. Evident că o modernizare a statului nu se putea face decât cu modernizarea aparatului de partid, cu excluderea „dinozaurilor” comuniști însă asta a pus capăt programului și a dus la dezmembrarea URSS (de către succesorul său la conducerea Rusiei, Boris Elțîn).

Chiar și după ce a fost înlăturat de la putere Gorbaciov a vrut să pună bazele unui nou Acord Unional, democratic, un fel de Uniune Europeană în varianta rusească însă nu a mai găsit susținere în „Mama Rusie”.

Este o carte excelentă pe care am citit-o cu sufletul la gură în reprizele de somn ale Nataliei :)

P.S. Nu știu dacă știați însă tot el, reprezentând Rusia cea înfiorătoare, a fost cel care a negociat cu Ronald Reagan reducerea arsenalului nuclear al celor două state în primă fază și în ultimă fază eliminarea armelor nucleare din întreaga lume. Din păcate nu s-a realizat decât prima fază.

Leave a ReplySwitch to our mobile site