Apr 03

Mic ghid pentru cei care-și cumpără prima bicicletă.

Tag: Ciclism,SportTeodor Mincu @ 09:46

bici
Pentru că primesc des întrebări referitoare la ce bicicletă e bine să ne cumpărăm, vin cu câteva recomandări din experiența personală:

1. Nu cumpăra bicicletă din hypermarket.
Hypermarket-urile pun în vânzare bicilete ieftine și de slabă calitate (mărci precum DHS, First Bike, etc). Poate că te-ai urcat pe ea și ți s-a părut că „merge bine” dar să vezi cum merge una de firmă.
Bicicletele ieftine conțin piese realizate din materiale de proastă calitate și grele, lucru care după 2-3 ieșiri va duce la:
1. Oboseală prea mare datorită greutății
2. Vor apărea defecte destul de repede
3. Dacă ai un accident, deși îți spui că nu ți se va întâmpla ție, bicicleta se va face praf, nu te va proteja și cine mai știe ce se poate întâmpla cu fiarele alea ieftine. Un băiat a murit pentru că i-a intrat ghidonul în gât, după ce cadrul a cedat. Undeva prin Moldova parcă.

2. Ai grijă cu bicicleta luată la mâna a 2a.
La fel ca la mașini, nu ai de unde știi prin ce evenimente a trecut bicicleta înainte să o cumperi. Chiar dacă ea arată frumos și merge bine pe moment, poți descoperi că are jante fisurate, cadru fisurat, etc. Să sperăm că le descoperi acasă și nu din cauza unui accident datorat defectării subite a bicicletei..

3. Gândește-te pentru ce dorești să o cumperi
Dacă îți iei strict pentru oraș, deși există biciclete speciale de oraș, eu ți-aș recomanda un mountainbike (MTB) deoarece orașele din România sunt pline de gropi, canale și borduri înalte. La nevoie va trebui să le „ataci” ca să nu te calce autobuzul. Dacă le „abordezi” cu o bicicletă de oraș, cu roți mai subțiri și cadrul la fel, este posibil să ieși sifonat din eveniment. Un MTB bun va rezista fără probleme.
Dacă vrei să faci ieșiri de lungă distanță, pe șosea, îți recomand evident o bicicletă de șosea (cu coarne întoarse)

4. Ai grijă ce mărime îți cumperi
Există tabele care în funcție de înălțimea corpului și a picioarelor îți calculează dimensiunea cadrului. Este important să ții cont de această mărime pentru că deși pe moment te poți da ușor pe o plajă mare de mărimi, la o ieșire de 5-6 ore sigur va conta mărimea cadrului ca și randament la pedalat, dureri de spate și oboseală.

5. Accesorii la care nu te gândeai
Atunci când îți cumperi o bicicletă pentru prima oară, trebuie să ai câteva milioane în plus la cumpărare.
Iată accesoriile care consider eu că sunt obligatorii să le ai la tine:

1. Cască de protecție
2. Scule pentru reparații (Minim o unealtă cu mai multe capete inbus de exemplu)
3. Scule pentru a repara o pană de cauciuc. Penele de cauciuc sunt frecvente și decât să mergi câțiva km pe lângă bicicletă este bine să ai 1-2 camere de rezervă (pe dimensiunea roții tale) + 2 leviere mici pentru a putea scoate anvelopa de pe jantă + 1 pompă mică cu care să umflii roata și să nu ocupe spațiu mult.
4. Ochi de pisică și beculețe (recomand cele care și pâlpâie, pe bază de baterie) față/spate pentru că nu știi când te prinde noaptea pe drumuri.

Mai sunt și alte accesorii opționale:
1. Clemă pentru pantaloni (dacă ai pantalon lung, să nu intre la lanț)
2. Coș pentru bagaje (foarte practic, de pus în față)

Ce am scris aici este minimul necesar pe care trebuie să-l știi când dorești să retrăiești această minune a copilăriei, mersul cu bicicleta.

Dacă mi-a scăpat ceva, știți ce aveți de făcut.
*Sursa foto

2 comentarii to “Mic ghid pentru cei care-și cumpără prima bicicletă.”

  1. adriana says:

    Dragul meu, asa multe accesorii trebuie sa ai la tine, ca si la masina, incit nu-ti prea vine sa mai faci excursii lungi. Incepe sa fie greu bagajul accesoriilor, si parca s-a dus placerea unei plimbari nevinovate cu bicii.
    Dar nu trebuie sa nu ne descurajam si sa facem tot ce e posibil pentru miscare, recreere si mici placeri cu bicicleta. Pentru cei care nu mai pot pedala km. intregi e de preferat parcul orasului admirind florile primaverii.
    Mult succes in viitoarele excursii.

  2. Teodor Mincu says:

    Plimbările „nevinovate” nu prea mai sunt de actualitate când există posibilitatea de a crește siguranța. Nu subestima parcurile pentru că acolo îți sar copii în față și poate că dacă îi eviți un domn copac îți va sta în cale.. Moment în care e bună o cască :)

Leave a Reply



Switch to our mobile site