Jun 30

Mall-ul din salina de la Ocnele Mari

Tag: Vacanţe şi CălătoriiTeodor Mincu @ 08:44

ocnele
Ce face românul într-o sâmbătă ce se anunță ploioasă? Nimic mai simplu, iese la un KFC urmat de un film și două trei priviri aruncate după „reducerile” de 10%. Toate în mall-ul din localitatea cea mai apropiată. Sună trist, sună banal și repetitiv. Atât de repetitiv încât am ajuns să trăim pentru acest final „perfect” de săptămână. La sugestia unui prieten am ales să mergem la un mall construit într-un mediu natural, unul dintre puținele locuri în care și numai statul degeaba înseamnă sănătate. Este vorba despre Salina de la Ocnele Mari. A doua ca mărime din România.

Salina se află la mai puțin de 200km de București, în apropiere de Râmnicu Vâlcea. Da, calculul este corect, se face cam o oră pe autostradă și încă o oră – o oră și jumătate prin localitățile dintre Pitești și Rm. Vâlcea. Și da, mici la Dedulești/Dealul Negru.

Odată ajunși acolo, trebuie să achitați o taxă de acces de 17 lei urmând a fi preluați de un microbuz și duși până la intrarea în zona amenajată din salină. Așa cum v-am promis în introducere aici veți găsit un mall însă unul al anilor ’90. Salina a fost amenajată pentru a pune la dispoziție spații de agrement pentru toate vârstele: „sală” unde rulează desene animate cu ajutorul unui proiector, capelă pentru credincioșii fără frontiere, multe locuri de joacă pentru copii, o cramă cu servire la masă, o mini-cantină unde găsim prăjiturile copilăriei, mese de ping-pong, mese de biliard, chiar și o sală de conferințe. Tot ce am avea nevoie pentru a petrece o după-amiază cu iz de saramură și lumină slabă de neon. Da, lipsesc magazinele H&M însă pasionații de fotografie pot exersa cu un trepied cadre trase la semi-întuneric.

Trei lucruri m-au impresionat aici:

1. Desenul natural cu care sunt înzestrați pereții salinei.

2. În această localitate a funcționat un Penitenciar mai special:

După instaurarea regimului comunist, penitenciarul a devenit unul dintre cele mai importante lagăre de concentrare a luptătorilor din Mișcarea Națională de Rezistență Anticomunistă. Unul dintre cele mai semnificative figuri intelectuale încarcerate la Ocnele Mari a fost și gânditorul Petre Țuțea. De numele acestuia se leagă unul dintre puținele evenimente fericite din istoria pușcăriei, și anume încetarea procesului de reeducare, ca urmare a protestului înaintat de Țuțea directorului penitenciarului, prin care amenința cu sinuciderea în masă a tuturor deținuților politici.

– zice Wikipedia

3. La magazinul de suveniruri se poate cumpăra sare la cutie de carton. Ca acum..10-15 ani.

Ocupația mea principală a fost fotografiatul așa că vă omenesc cu o galerie foto de la fața locului:

Sigur, puteți face un roadtrip special pentru salină sau puteți face o mică escală în drumul spre Transalpina sau Sibiu. Cert este că merită văzută :)

Leave a ReplySwitch to our mobile site