Jul 01

M-am apucat de gătit și asta mi-a schimbat viața.

Tag: Stil de viațăTeodor Mincu @ 08:15

food
Până în urmă cu câteva luni, gătitul era pe același loc cu spălatul și călcatul rufelor. O activitate necesară dar indezirabilă, de multe ori suprimată de un pachet de biscuiți, niște brânzeturi, pizza și tot felul de dulciuri de seară.

Până într-o zi în care îmi doream foarte mult niște clătite și nu avea cine să mi le facă. Promisiuni am mai primit însă clătite mai rar. Așa că, pe principiul „if you want something, go get it”, mi-am cumpărat făină și celelalte ingrediente și m-am apucat de ele. Ce putea să se întâmple?

Așa a început totul, după clătite au urmat brioșe, apoi o rețetă vegană și tot așa.

Spre diferență de gospodinele prin excelență, nu mă atrage orice rețetă. Pentru a mă mobiliza și a face efortul de a găti un preparat trebuie ca acesta:

1. Să-mi placă foarte mult sau măcar unele dintre ingredientele sale să-mi atragă interesul
2. Trebuie să fie din ingrediente sănătoase sau cât se poate de sănătoase. Altfel cumpăr direct din MEGA IMAGE gata preparat.
3. Trebuie să fie o rețetă ușoară pentru că de obicei gătesc în intervalul 21.00-23.00 iar la ora 23.00 deja îmi pică ochii în farfurie..

Probabil ai zâmbit la cuvântul efort însă după o zi de muncă + activități copil energic, sunt destul de obosit la ora 21.00 astfel încât îmi vine să mânânc „ceva bun” și să trec la culcare.

Îmi place la gătit că este un tip de activitate ce se poate îmbunătăți și optimiza la fiecare execuție și ca la orice meserie, odată ce dobândești experiență devii din ce în ce mai bun. Totodată gătitul îți ia gândul de la problemele cotidiene deci îl putem clasa și ca o activitate recreativă :)

Mai pot să spun că dacă te-ai nimerit singur acasă și nu vrei să papi biscuiți, îți poți prepara instant o gustare delicioasă și sănătoasă. O senzație și mai plăcută o ai când prepari pentru copilul tău ceva bun și sănătos.

Odată ce am început să-mi prepar diverse feluri de mâncare, mâncatul la restaurant se desfășoară diferit:
Pe de o parte se elucidează mistere referitoare la conținutul și modul de preparare al felurilor servite iar pe de altă parte când am acces vizual la bucătărie (cum ar fi la o cantină) încep să mă întristez când văd cum sunt încălcate norme de igienă de bază.

Pentru că la 99.99% din mâncăruri bucătarii pun mâna direct pe ingrediente…

Spre exemplu în procesul de realizare al unui preparat, din cauză că pun mâna pe diverse lucuri cum ar fi legume nespălate (în special cartofii ce trebuie curățați) sau pe coșul de gunoi ajung să mă spăl de două ori pe mâini, separat, cu săpun. La cantine/restaurante vasele sunt aruncate toate la grămadă, bucătarii se spală rar pe mâini, nu vreau să mă gândesc la momentele când îi mănâncă ceva pe undeva, iar vasele sunt duse și sprijinite pe tomberon la golire.. Îmi plac bucătăresele cu plasă pusă pe păr, plasă care de fapt ajunge să acopere doar cocul din vârful capului. Să mai zic de micii comercianți ce poartă mănușă de unică folosință pentru a pune mâna direct pe preparat dar în același timp și cu aceeași mănușă primesc banii de la client?

Celor ce nu au pus mâna pe cratiță încă vă recomand să începeți cu acele preparate care se găsesc greu în restaurante, care sunt scumpe sau care vă plac foarte mult însă nu are cine să vi le prepare, pentru că așa a început totul și la mine. Și nu vă faceți griji, rețete sunt cu duiumul pe Google :)

Leave a ReplySwitch to our mobile site