Apr 08

Ipocrizia ca scut.

Tag: Filozofie neînţeleasăTeodor Mincu @ 22:54

Din păcate zi de zi observ că societatea este crudă cu mine ca individ. Şi pe măsură ce înaintez în viaţă, cu fiecare zi, această societate, prin interacţiunea cu cei din jur, mă privează de o libertate. O libertate juvenilă şi anume libertatea de a fi eu însumi, de a gândi liber şi de a fi sincer cu cei toţi cei din jur.

Desigur, probabil vei spune că sunt naiv, pentru că sper la aceste lucruri. Sau poate te vei gândi că exagerez şi că tu eşti liber din punctul de vedere al termenilor de mai sus, însă asta nu ar fi decât o laşitate faţă de tine însuţi.

În societate trebuie să ai un scut în faţa bişniţarilor, în faţa frustraţilor, în faţa celor ce-ţi vor răul pur şi simplu. Acest scut ia forma unui comportament pe care eşti obligat să-l ai faţă de ei. Trebuie să te aperi cumva de rău şi deci trebuie să te porţi ca atare. Dar poate că tu nu eşti aşa. Poate că nu eşti genul de om care să ţipe la cei din jur, poate că nu eşti genul de om care caută să-i păcălească pe cei din jur, poate eşti genul de om care-şi respectă concetăţii, poate eşti altfel… Însă societatea nu-ţi permite şi trebuie să te porţi aşa cum poate că NU eşti. Trebuie deci să fii ipocrit (însă în sensul bun, dacă există, al cuvântului). În societate dacă nu ţipi la cine trebuie, acela nu face nimic, dacă nu dai din coate, vei fi mereu ultimul la coadă, dacă nu-i mituieşti pe diverşi, nu obţii nimic. Şi uite cum societatea nu-ţi dă voie să fii tu însuţi.

Oare când vom fi cu adevărat liberi ? sau unde ?

4 comentarii to “Ipocrizia ca scut.”

 1. pui-de-dac says:

  Mai degraba rautatea ca scut. Sa-l ard eu primul inainte sa ma arda el pe mine. Un cerc vicios imputit. Lumea barfeste ca ar fi o treaba tipica pentru Bucuresti, si inclin sa cred ca e o atitudine mai des intalnita aici decat in alte urbe. Cred ca in final vom ajunge cei mai uriciosi bosorogi ai europei, inchipuie-ti in ce te poate transforma o viata intreaga de frustrari, rautati si atitudini defensive.

 2. Teodor Mincu says:

  Te vor transforma într-un om serios, trist, sceptic cu privire la tot ce poate fi bun în jurul lui. Un om care a uitat sa se bucure şi poate să şi râdă.

 3. oitza says:

  sunt de acord cu pui de drac, si mult din rautatea asta vine din frica; daca astia zic ca am iesit din tranzitia economica, atunci tranzitia sociala mai are inca multe de trait; ne este frica asa ca preferam scuturi din astea: rautati, ipocrizie.. rahaturi; nimeni nu se gandeste putin mai departe de lungul nasului; preferam sa inchidem ochii si sa mergem inainte fara sa respiram.. trist intr-adevar… unde? ce n-as da sa am raspuns la intrebarea asta!

 4. Teodor Mincu: Jurnal de călătorie » Despre libertate şi oameni says:

  […] să mă jumulească mai mult, nu ştia cum să facă un ban în plus şi aşa mai departe. Aşa cum spuneam şi mai demult, şi nu este o noutate, trebuie să te gândeşti că ai de supravieţuit într-o junglă, pentru a […]

Leave a ReplySwitch to our mobile site