Mar 05

Invictus – Un film de referinţă

Tag: ..in diverse,Film,Personalităţi MarcanteTeodor Mincu @ 01:48

Am vizionat filmul Invictus (2009), film ce mi-a atras atenţia de la prima vizionare a trailer-ului. În rolurile principale sunt 2 actori pe care îi admir foarte mult: Matt Daemon (Francoise, căpitanul echipei naţionale de rugby a Africii de Sud) şi Morgan Freeman (Nelson Mandela, preşedintele Africii de Sud în anii 1994 – 1999). Filmul este regizat, atenţie, de Clint Eastwood.

Invictus este numele unui poem scris de William Ernest Henley, poem ce l-a inspirat pe Nelson Mandela pe întreaga perioadă a detenţiei sale, de 27 de ani (!).
Iată versurile poemului:

Out of the night that covers me,
Black as the pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be
For my unconquerable soul.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeonings of chance
My head is bloody, but unbowed.
Beyond this place of wrath and tears
Looms but the Horror of the shade,
And yet the menace of the years
Finds and shall find me unafraid.
It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the scroll,
I am the master of my fate:
I am the captain of my soul.

Filmul este:
1. ) O lecţie de istorie
2. ) O sursă de îmbunătăţire a culturii generale
3. ) O sursă de mesaje deosebit de interesante şi importante
4. ) Un film motivant

Voi detalia:

1. ) Este o lecţie de istorie pentru că ne arată care era viaţa cetăţenilor din Africa de Sud, şi modul în care această ţară a redevenit una democratică. Modul în care rasismul a început să fie diminuat în rândul cetăţenilor.

2. ) Este o sursă de cultură generală pentru că ne aduce în centrul atenţiei sisteme de legi, cum ar fi apartheid-ul, sistem de segregare rasială legal, ce a dăinut în Africa de Sud până la instaurarea lui Nelson Mandela.

3. ) Iată câteva mesaje importante pe care le-am desprins din film:

– De multe ori deciziile cu adevărat corecte nu ni se arată în lista de opţiuni pe care o avem în faţă (După 27 de ani de detenţie Mandela a considerat că în loc să se răzbune mai bine iartă şi astfel poporul va tinde să trăiască în armonie. Prin răzbunare n-ar fi făcut decât să amplifice tensiunile rasiale deja existente)
– Oamenii nu se dispreţuiesc în adâncul sufletului, decât în cazurile excepţionale. Mandela, folosindu-se de rugby, a reuşit să ducă sufletele poporului la incandescenţă şi apoi să le sudeze. Astfel în momentul în care Africa de Sud a câştigat cupa mondială la rugby, nu a mai contat cine e alb şi cine e negru, oamenii s-au bucurat împreună!
– De multe ori când eşti mai slab decât adversarul tău, îl poţi învinge pe acesta dacă ai o stare de spirit foarte bună. Dacă eşti suficient de motivat pentru a câştiga. Atunci vei găsi resursele necesare.

4. ) Este un film motivant, aşa cum sunt toate filmele care au în centrul acţiunii o activitate sportivă. În aceste filme este arătat cel mai uşor ce înseamnă să munceşti pentru obiectivul propus, ce înseamnă performanţa şi ce înseamnă victoria.

Toate rândurile scrise mai sus, sunt rezultatul acestui film.. Crezi că merită văzut ?

2 comentarii to “Invictus – Un film de referinţă”

  1. Recomand: The Great Debaters (2007) » Teodor Mincu: Jurnal de călătorie says:

    […] personal, și al patosului cu care am scris această postare, pun filmul pe aceeași treaptă cu Invictus (care, pe măsură ce scriu realizez că are același subiect delicat, al discriminării […]

  2. American Beauty (1999) » Teodor Mincu: Jurnal de călătorie says:

    […] necesită o anumită vârstă și dispoziție pentru a-l înțelege în totalitate. Cred că de la Invictus nu am mai văzut un film cu o asemenea încărcătură emoțională și cu o asemenea abundență […]

Leave a ReplySwitch to our mobile site