În vizită la Palatul Parlamentului a.k.a. Casa Poporului

palatul-parlamentului

Gata, vreau să ies din categoria celor ce nu-și vizitează obiectivele turistice din localitatea de reședință. Așa sunt oamenii, nu știu să aprecieze ce au pe lângă ei. Am decis să încep această schimbare cu Palatul Parlamentului (și fără legătură cu 1 Mai muncitoresc). Și am fost să-l vizitez. Și a fost interesant, grandios și frumos. Un lucru cu care ne putem mândri, oricât de mare simbol al comunismului ar fi el.

Am optat pentru turul complet, ce include: încăperile centrale, ieșire pe terasa de la etajul 8 (nu cel mai de sus) și o mică incursiune în beci. În beci nu e mare lucru, nu te plimbă prin locurile interesante, de care am auzit la TV iar pe terasă e pus un gard anti-depresivi. Deci vă puteți lipsi de aceste 2 secțiuni și faceți economie la bilet.

În ansamblu, încăperile sunt impresionante. Decorațiunile sunt realizate în cel mai mic detaliu, sincer mă mir că românii au fost în stare de așa ceva. Cele mai impresionante lucruri care mi-au rămas în minte sunt:

1. Casa Poporului a fost ridicată deodată cu toate împrejurimile ce-i seamănă: clădirea MApN, hotelul Mariott, Piața Constituției, etc.

2. Toate materialele de construcții și ornamentele din Casa Poporului sunt MADE IN ROMANIA.

3. Covorul din cea mai întinsă sală, cântârește 3 tone iar draperiile sunt făcute la Mănăstririle din Bucovina și cele din zona scărilor cântăresc fiecare 250kg.

4. Desenele de pe covoare se regasesc in ornamentele salilor (candelabre, protectii calorifere, etc). Covoarele sunt cele originale, ele rezistând uzurii și trecerii timpului peste 20 de ani.

Iată și câteva cifre:

– Palatul conține în total 1000 de încăperi

– La construcția sa au participat 20.000 de muncitori (numai romani) în 3 schimburi, 24h/zi

– Designul a fost proiectat de 700 de arhitecti, conduși de Anca Petrescu în vârstă de 28 de ani la momentul respectiv.

– S-au folosit 3500 de tone de cristal cu care s-au construit 2800 de candelabre.

– La întreaga construcție s-au folosit 1.000.000 de metrii cubi de marmura.

Așa că oricât de simbol comunist ar fi, aici este munca exclusivă a poporului român realizată exclusiv cu resursele țării sale. Eu zic că merită să ne mândrim cu el și să nu-l mai caracterizăm sub diverse forme negative.

Iată și imagini din interior:

Leave a comment