Aug 22

Geiger MTB Challenge 2011

Tag: Ciclism,SportTeodor Mincu @ 10:01

Deși multă lume nu mi-a recomandat această cursă, am fost căpos și am participat la cursa vieții mele :)

Rezultatele au fost cele așteptate, am ajuns penultimul la grupa mea de vârstă: locul 107, cu un timp de parcurs de 07:28:05.

Cursa a pornit din Parcul sub Arini, din Sibiu, pe șosea până în apropiere de localitatea Cisnădie, unde traseul a intrat în pădure, cu un push-bike așa de încălzire. Drumul apoi a continuat să urce prin pădure, la început pe un drum aparent forestier, apoi transformându-se în cărare de drumeții. Am trecut de la pădure de foioase la pădurea de brad și apoi la goluri alpine. Antrenamentul de la Paltinu a fost eficient pentru că am reușit să urc destul de mult pe bicicletă, cu viteza 1 ce-i adevărat însă pe alocuri erau pur și simplu stânci, rădăcini de copaci și alte impedimente, care îmi dădeau mari bătăi de cap. Ca orice traseu montan au fost treceri prin pârâuri și mici zone cu noroi.

Vremea a fost mai mult decât generoasă: un cer senin și Soare arzător (zone cu 34 grade celsius). De pe la km 23-24 deja s-a îngroșat gluma și altitudinea și a început împinsul. Peste câțiva km de împins se termină pădurea și încep golurile alpine. Aici nu e urmă de umbră. Temperatura: 33 grade Celsius. Terenul: pe alocuri urcai d-abușilea, dar să mai împingi și la bicicletă.

Push-bike-ul a continuat, în speranța că voi atinge maximul de altitudine (în apropiere de vârful Măgura) și apoi voi fi răsplătit cu o coborâre de poveste.
Trec de maxim și începe coborârea. Pe cât de grea a fost urcarea, pe atât de grea a fost coborârea pentru că era un teren foarte abrupt și plin de bolovani, șanțuri, etc. A trebuit să cobor pe lângă bicicletă o distanță semnificativă.

Ajuns la punctul de alimentare 2, unde m-am revitalizat însă nu am luat suficientă apă pentru ce avea să urmeze, tot în ideea că e coborâre și că o să meargă repede. La un moment dat aveam senzația că este o urcare permanentă, pentru că și la coborâre tot pe lângă bicicletă mergeam, atât de abrupt și de periculos era terenul.

Când eram la punctul de alimentare 2 a trecut pe lângă noi un participant (cred că liderul) de la tura de 100km. Organizatorul întreabă ce dorește să-i dea (repede că nu era timp de pierdut), la care concurentul: nimic!. Apoi, organizatorul zice spre noi: „Ăștia (de la tura de 100km) sunt făcuți din alt aluat!” și avea mare dreptate.

Cursa continuă, cu coborâri foarte tehnice (aka GRELE) iar tipii de la 100km care deja mă ajungeau din urmă, zburau printre torenți, bolovani, șanțuri, etc.

Am reușit totuși să mă bucur de ultimii 10km, prin pădure, unde panta era acceptabilă. Totuși eram atât de epuizat încât îmi era greu și acolo pentru că trebuia să stau în picioare pe pedale (datorită zguduiturilor), iar picioarele îmi erau stoarse de putere.

Per ansamblu, traseul este foarte frumos, însă extrem de dificil (pt cei ca mine). Singura mea problemă este că nu te poți bucura măcar la o coborâre mai lină. Eu când merg la competiții de MTB, merg pe de o parte pentru lupta de cățărare cu muntele iar pe de altă parte pentru răsplata oferită de coborâre, cum a fost de ex. la Azuga.

Având în vedere că lipsește elementul plăcerii, nu cred că mă voi întoarce pentru o vreme la această competiție. O recomand celor mai performanți ca mine și celor care doresc să-și testeze limitele.

7 comentarii to “Geiger MTB Challenge 2011”

 1. Diana says:

  Felicitari pentru cursa vietii tale. Lasa ca si aluatul tau e bun… ma refer la aluatul de waffles. :)

 2. Teodor Mincu says:

  Mulțumesc Diana :)

 3. Ami says:

  Tot mai sus, tot mai sus! :P Felicitari!

 4. Jhonny says:

  Aceeasi frustrare (dc o pot numi asa) a coborarii am trait-o si eu, eu ma gandeam ca dupa km 30 (finalul urcarii) va fi o coborare de placere pana la finis…insa m-am inselat amrnic. Totusi cred ca ni s-a parut atat de greu fiindca am fost rupti (sau eu unul cel putin)dupa urcus si nu am mai avut energie pt a sta bine pe coborare.
  Altfel pt cineva un pic peste medie ca nivel cred ca traseul a fost frumos , iar organizarea a fost la inaltime.

 5. Satul Măgura (Piatra Craiului) – un colț de paradis » Teodor Mincu: Jurnal de călătorie says:

  […] « Geiger MTB Challenge 2011 […]

 6. Comana Autumn Bike Fest (23 Septembrie 2011) » Teodor Mincu: Jurnal de călătorie says:

  […] de alimentare (la aprox. 11 km) să nu am nevoie de nimic. Mi-a amintit de tipul cu alt aluat de la Geiger, care venea după vreo 80 de kilometrii, dar ce mai contează :D. Rezerva mea de apă era abia […]

 7. Brașov XCM – 2013 » Teodor Mincu: Jurnal de călătorie says:

  […] adică o grupare de trei competiții MTB, cu grad sporit de dificultate. În triadă intră și Geiger MTB Challenge la care am participat acum 2 ani și am reușit performanța de a termina traseul în 8 ore […]

Leave a ReplySwitch to our mobile site