Sep 28

“Frumoasele străine”, de Mircea Cărtărescu

Tag: CarteTeodor Mincu @ 21:14


Este prima carte a lui Cărtărescu pe care o citesc. Cartea este compusă din 3 părţi, toate povestiri trăite de autor şi povestite cu un realist simţ al umorului.

Titlul cărţii reprezintă traducerea numelui unui program cultural francez, numit “Les belles etrangeres”, program în care 12 (dacă nu greşesc) autori români, ale căror opere au fost traduse în limba franceză şi publicate, sunt invitaţi în Franţa într-un turneu cultural.

Ceea ce nu am mai citit în alte cărţi şi mi s-a părut interesant a fost relatarea pasajelor din viaţa şi mediul profesional al unui scriitor de succes. Faptul că ai o meserie atât de nobilă după părerea mea, nu te scuteşte de invidia colegilor, precum şi de mizeriile de zi cu zi întâlnite mai în toate domeniile de activitate.

Am mai remarcat cu plăcere şi un simţ al umorului “contemporan”, glume, ironii şi reacţii pe care le întâlnim în viaţa de zi de zi, transmise cu naturaleţe şi prin prisma unui intelectual umanist.

Alte păreri aici şi aici

un comentariu to ““Frumoasele străine”, de Mircea Cărtărescu”

  1. De ce iubim femeile – Mircea Cărtărescu » Teodor Mincu: Jurnal de călătorie says:

    […] și în Frumoasele străine, autorul folosește un limbaj comun însă nu lipsit de figuri de stil, acolo unde situația o […]

Leave a ReplySwitch to our mobile site