Jul 26

Folk you 2011 și Vama Veche

Tag: Muzică,Romania,Vacanţe şi CălătoriiTeodor Mincu @ 10:53

Week-end-ul acesta am fost în Vama Veche la Folk You și m-am întors cu câteva idei și experiențe ce ar putea să vă folosească în viitor și vouă.

Toată lumea știe că sunt un admirator al muzicii folk și mai ales al celui care a fost Florian Pittiș. Festivalul Folk You, ,se numește defapt Folk You – Florian Pittiș și este organizat de „Mișcarea de Rezistență”, în frunte cu Marius Tucă și Anda Pittiș (văduva lui Florian Pittiș).

Anul acesta au fost câțiva invitați „din afara” muzicii folk, cei mai importanți: Guess Who și Puya (nici Holograf nu e folk, dar există o zonă crepusculară a îmbinării muzicii folk cu muzica rock, acceptată tacit de toată lumea). Comportamentul lui Guess Who a fost interesant și de apreciat. S-a prezentat de mai multe ori și a trecut repede peste huiduielile de început, precizând că știe că este o „excepție” în acea seară. Apoi lumea l-a acceptat și chiar la aplaudat. Personal nu mi-a lăsat o impresie prea bună, fiind acompaniat de încă 2-3 băieți (Agresiv & Smth.) pentru că nu i-am auzis vocea care l-a consacrat. Mie îmi place vocea lui. La concert ori era acoperit de ceilalți ori nu știu ce s-a întâmplat că s-a auzit o voce groasă incoloră și insipidă. Poate era răgușit de la toate concertele de pe litoral, cine știe. Concluzia e că nu a prestat așa cum m-aș fi așteptat.

Cea de-a doua mare excepție, Puya, nu a avut soarta norocoasă a lui Guess Who. Aici m-au dezamăgit atât publicul cât și organizatorii (Marius Tucă & Anda Pittiș). Puya a început în forță combinând melodii mai vechi (aia cu dușmanii) și prima după reapariția sa, însă publicul nu l-a putut digera. Au început huiduielile. Problema e că după huiduieli, publicul (deosebit cică, pentru că ascultă muzică folk (de fapt niște bețivani notorii)) a început să arunce cu sticle de plastic, iar apoi cu sticle de plastic cu nisip în ele, înspre scenă, înspre artiști și echipamentele acestora. La melodia nr. 4 Puya și DJ-ul au cedat. Dacă Puya se mai ferea, DJ-ul și orga sa electronică erau ținte fixe și ușor de ochit. Apoi au intrat pe scenă Marius Tucă și Anda Pittiș. Reacția Andei a fost, scoasă din context: „mă bucur că sunteți vii, sunteți liberi” (vezi Mișcarea de Rezistență), apoi spunând că totuși nu ar fi trebuit să se manifeste în acest fel. Adică se bucură că l-au dat pe Puya afară, dar totuși nu ar fi trebuit să fie violenți. Marius Tucă a explicat prezența lui Puya: este vorba despre muzica de rezistență. Dacă ar fi explicat de la început cineva, poate ar fi fost altfel. Sau poate nu.

O impresie deosebită mi-au făcut-o cei de la Celelalte Cuvinte. Au cântat un rock foarte interesant, aș zice balade rock, dar nu vreau să mă aventurez.

În rest Vama Veche se modernizează de la an la an, iar acest lucru este bun, pentru că spre exemplu, de la butoiul de pe casă, s-a trecut la panouri solare pentru încălzirea apei. Voi reveni cu o postare pe tema asta, mâine. Că azi nu mai încape :P

3 comentarii to “Folk you 2011 și Vama Veche”

 1. Citadinul says:

  E al doilea an in care la Folk You se canta si altceva, si asta e o decizie absolut surprinzatoare tinand cont de faptul ca scena de folk din Romania e una care a crescut frumos in ultimii ani. Sunt mai multe cluburi dedicate prin toata tara, cantarile, fie ca e vorba de concerte, fie ca e vorba de festivaluri se tin suficient de des. Asa ca nu inteleg de ce au simtit ei nevoia de “diversitate”. Si pe langa asta, nu inteleg cum l-au putut alege pe Puya pe care eu il incadrez undeva la granita dintre hip-hop si manelism. Si se pare ca nu doar eu.

  Despre faza cu violenta, nu sunt nici eu de acord cu asa ceva, organizatorii aveau datoria sa intervina de la primele manifestari si sa-l scoata de pe scena.

  Dar nu erau folkistii cei care au aruncat, erau fanii Celelalte Cuvinte :)) (conform programului ei au cantat in ziua respectiva).

 2. Teodor Mincu says:

  Orice fani erau, nu se explică. Poate s-a vrut o comercializare a evenimentului, deși nu cred că au fost prea mulți care să fi venit numai pentru Guess Who sau Puya. Așa cum am zis și în articol, Tucă a zis că a chemat tot ce înseamnă muzică de „Rezistență”, unde s-ar încadra și Puya/Guess Who. Deși seamănă a manele, muzica lui Puya are totuși niște texte uneori chiar educative.

 3. Citadinul says:

  Puya acum o da cu hip-hopul, dar pe la sfarsitul anilor ’90 in perioada in care canta cu Il-egal, alea erau manele pe fata. Dar e drept ca anul asta va prezenta Romanian Music Awards. Guess Who are suficient succes, incat faza cu rezistenta nu i se prea aplica. Deci e clar care sunt ratiunile invitarii lor la Folk You

  Din pacate organizatorii nu au reusit decat sa strice un festival deosebit, pentru ca nu poti amesteca in halul asta lucrurile decat daca ai mai multe scene si o cu totul alta organizare.

Leave a ReplySwitch to our mobile site