Mar 24

Dileme de adolescent.

Tag: ..in diverseTeodor Mincu @ 00:06

Ţii minte când erai la liceu sau la facultate şi când profesorii erau de multe ori “neînţelegători” cu noi elevii/studenţii ?

Ne cereau teme în vacanţă, ne dădeau tot felul de lucrări de control sau tot felul de examene parţiale sau cine mai ştie ce.. La liceu când mai chiulea cineva sau când mai lipsea din diverse motive, era uneori aspru pedepsit. Mai existau şi note disciplinare (1, 2 sau 3) care pentru cei cărora le păsa de media lor era un dezastru..

De foarte multe ori mi-am pus întrebările: “Oare profesorii ăştia nu au fost şi ei elevi/studenţi la rândul lor?”, “Oare profesorii ăştia au uitat cum e să fii elev/student ?”

De multe ori am crezut în afirmaţia: “Profu’ ăsta a fost un tocilar, de aia nu ne lasă să trăim. Este un frustrat!”, sau “Profu’ ăsta şi-a luat-o cât a fost elev/student şi acum ne-o face şi nouă..”.

Uneori poate că afirmaţiile sunt adevărate (în procent mic aş zice), alteori poate că răspunsul întrebărilor de mai sus este “DA” (tot în procent mic aş zice). Însă de cele mai multe ori, cred că motivele sunt următoarele:

Profesorii sunt ajunşi, unii trecuţi de ceva vreme, de şi la vârsta maturităţii. Se uită la elevi/studenţi şi, pentru că au trecut prin aceleaşi experienţe, ştiu că de multe ori neglijenţa şcolii/a materiei pe care o predau ei, se datorează unor factori indirecţi, cum ar fi: golăneala, delăsarea, lenea, lipsa de interes în general pentru şcoală, şi altele, lucruri care îl duc pe tânăr într-o direcţie cu totul greşită.

Când profa de chimie te penalizează cu nota 2 pentru că faci gălăgie, poate că o face pentru a te aduce cu picioarele pe pământ şi pentru a te resposabiliza un pic. Ce-mi trebuie mie biologie, dacă merg la facultate/liceu de informatică ? Nu-mi place biologia şi profa asta ne tot freacă cu extemporale.

Poate că profa asta gândeşte aşa:
Din 20 de pagini învăţate (poate chiar şi pe de rost) îi rămân în cap 5 pentru 1 lună şi 10 fraze pentru 5 ani. Astfel cultura lui generală se dezvoltă. Odată ce are de învăţat, va trebui să-şi organizeze timpul şi va căpăta un pic de responsabilitate. Chinuindu-se să înveţe îşi va creea un sistem de invăţare propriu pe care îl va folosi şi în următorii ani de studiu.

Iată deci că sunt multe lucruri care se ascund în spatele unei banale lecţii de biologie/chimie/fizică/etc. şi în cele din urmă, oricât ar fi de “nedrepţi” cu elevii, tot profesorii au cu adevărat dreptate.

Leave a ReplySwitch to our mobile site