Aug 02

Dezgust.

Tag: BusinessTeodor Mincu @ 17:05

Zilele astea nu simt decât un mare dezgust față de „afaceriștii” din România. Ca să fii afacerist nu trebuie să ai o anumită educație de acasă, nu trebuie să faci școli și facultăți, ceea ce înseamnă că selecția în cazul acestor oameni nu se face în primul rând după bun simț și apoi după profesionalism și cunoștințe. De fapt nu se face în nici un fel. Singura selecție e făcut de faliment. Dacă nu ți-a mers și ai dat faliment, pa. Nu mai ai ce face, trebuie să-ți strângi prostiile și să pleci. Falimentul are rol sanitar, numai el poate ține departe anumiți oameni.

Dezgustul îmi este provocat printre altele de faptul că nimeni nu mai plătește nimic. De ce ai plăti o factură la timp? De prost, se gândesc ei. La fiecare client dacă nu îl bat la cap cu cel puțin 3-4 remindere nu am făcut nimic. Desigur, dacă l-ai călcat pe coadă cu tăierea serviciilor sau ceva de acest gen, îți sare în cap. Nu mai zic că neplata este însoțită de un fel de „radio silence”. Oricâte e-mailuri i-ai trimite n-are bunul simț (după cum ziceam mai sus) să spună: „plătesc în 3 zile”, „plătesc mâine”, etc.

A doua nesimțire tot în acest mediu de peste 2 bani este minciuna: „Azi plătesc!”, „Verific la contabilitate să văd problema” (în acest caz minciuna este sfruntată, pentru că el, nu contabilul, plătește facturile și peste 3 zile revine: acum am plătit prin „internet”) și tot așa. La un moment dat ți se face rușine ție de mizeria lui, de minciunile lui. Îl am pe un nene care-mi spune de 4 luni că azi verifică și de o săptămână nu mai răspunde la e-mailuri. Ce poate fi mai enervant decât ignoranța?

Altă chestie este serviciul de tot rahatul. Compania unui antreprenor este ca o oglindă a caracterului său, așa cum sunt copii oglinda familiei. Dacă vezi că se zgâcește la 10 lei sau că are un mod de lucru mizerabil, să nu te aștepți la prea multe de la el ca om, vreodată.

Singura armă cu toate aceste exemplare de mai sus este calitatea serviciului tău. Dacă serviciul meu este vital pentru el, atunci în momentul în care i-l tai, omul se va executa. Dacă nu îi oferi ceva important pentru business-ul său, așa cum o fi el, atunci te poți ruga de el cu zilele/lunile să plătească.

Leave a ReplySwitch to our mobile site