May 12

Dezbatere: Stil de viață

Tag: DezbateriTeodor Mincu @ 10:01

Care stil de viață este mai bun, sau care ți se potrivește mai bine?

1. Stilul carierist.
2. Stilul boem.

1. Stilul carierist este caracterizat de foarte multe ore de muncă în fiecare zi. Încununat de target-uri îndeplinite, bonusuri financiare și morale, recunoașterea profesională și un confort financiar.

2. Stilul boem este caracterizat de un numar mai redus de ore de muncă (minim 8h /zi, că apoi ajungem în altă extremă), viață mondenă bogată, posibilități financiare mai reduse, însă nu sub necesarul zilnic care să acopere ieșiri în oraș, viață culturală și concedii decente în străinătate. Foarte rar acest stil de viață este însoțit și de performanțe profesionale remarcabile.

Eu pot spune că, deși punctul 2 este destul de generos, mă regăsesc undeva între 1 și 2.

Tu unde te regăsești acum și unde ai vrea să te regăsești în viitor? Ce stil de viață ți se potrivește? 1 sau 2?

8 comentarii to “Dezbatere: Stil de viață”

 1. Diana says:

  Stilul boem. As putea sa ofer argumente dar… whatever. :)))

 2. Lori says:

  Asa cum le-ai descris tu, carierist. Pentru ca fara performante profesionale remarcabile esti un om mediocru. Iar oamenii mediocri n-au pantofi Louboutin sau posete Gucci :)

 3. pui-de-dac says:

  Care e diferenta intre “a fi cel mai bun in ceea ce faci”, cu vesnice framantari in goana catre cunoastere si perfectiune si “a avea o cariera de succes”, cu targeturi indeplinite si bonusuri? Si care dintre ele ar trebui urmarite?
  Ati citit Romanul adolescentului miop?

  “minim 8h pe zi”… Mai jos de 8h ce sunt, putoare? La 4h/zi sunt un mediocru odios, un paduche al societatii. In ochii celor cu >8h, bineinteles. Ahahaha… si 8h de ce? De frecat coate pe birou, de Alt+Tab cand trece seful prin spate… prea multi sunt asa. Bineinteles ca impachetate frumos pot da o cariera. Cu tot cu recunoastere. Dar stai, cariera vine doar dupa… 10h/zi? Cine decide?

  Recunoasterea profesionala? Sunt pline cimitirele de oameni ce au avut parte de recunoasterea profesionala a colegilor/sefilor/comunitatii, dar carora nu le duce nimeni lipsa, si pamantul se tooot invarte…

  @Lori: cauta fericirea in ceea ce faci, nu in ceea ce ai. Buuut… whatever floats your boat :D
  Fara performante profesionale esti un om mediocru, bun asa. Si fara dorinta de a fi recunoscut esti un om liber.

  “Cariera” e si ea o alta fata a aceluiasi sentiment, dorinta de a fi recunoscut. Cati dintre carieristi vor sa REALIZEZE ceva, si cati vor sa SE VADA ca au realizat ceva? Ei aflati de la mine ca cei care vor sa Realizeze ceva nu sunt niciodata carieristi. Sunt obsedati, au in ei focul care a urnit toate geniile ce au trait vreodata. Esti asa? Te respect, invidiez, felicit, sunt la picioarele tale. Nu esti asa? Nu te opri din cautat. Brancusi nu a fost carierist.

  Am scris prea mult, continuarea pe pui-de-dac.blogspot.com

 4. Teodor Mincu says:

  @pui-de-dac Ești prea subtil pentru o zi așa ploioasă :))

 5. pui-de-dac says:

  Filozofeli de pauza de masa, nimic mai mult. :) Ultimele zbateri inainte sa fiu inghitit complet de balaurul-corporatie.

 6. Lori says:

  @pui-de-dac desi era o gluma, o pereche noua de pantofi e o sursa de fericire pentru mine. Da, ai putea sa ma numesti superficiala. Insa, lucruri care sunt pentru tine “umplutura ieftina”, pentru altii reprezinta ceva. Nu spun ca viata toata trebuie sa se invarta in jurul acelor lucruri, insa eu stiu ca daca nu o sa le am, pe langa altele, voi fi nefericita. Cum bine ai spus si tu, suntem construiti diferit.

  “Si fara dorinta de a fi recunoscut esti un om liber.” – Aici depinde in ce termeni definim libertatea si care sunt limitele pe care le alegem pentru ea. Libertatea e o suita de alegeri. Eu ma pot simti la fel de libera cand muncesc la ceea ce-mi place 15h pe zi ca cel care a muncit 4 ore in ziua respectiva, iar restul le-a petrecut la teatru, concert, etc – pentru ca eu am ales drumul asta.

 7. Diana says:

  Pana acum am intrat mai degraba in prima categorie, dar ma gandesc ca se poate gasi un echilibru, nu?

 8. Teodor Mincu says:

  @Diana: Echilibrul il vei găsi când vei îmbina elemente din 1 și 2. Dacă pe talerul stâng ai 1 trebuie să pui ceva din 2 pe talerul drept pentru a echilibra balanța(stilul de viață)

Leave a ReplySwitch to our mobile site