Nov 22

“Desculţ”, de Zaharia Stancu

Tag: Artă,Carte,RomaniaTeodor Mincu @ 19:12

În romanul “Desculţ”, Zaharia Stancu evocă viaţa ţăranului român dinainte de răscoala de la 1907 şi până undeva spre finalul primului război mondial.

Numele romanului provine de la faptul că în acele vremuri ţăranii români umblau desculţi începând de primăvara devreme şi până toamna târziu. Era ca un statut social. Ţăranii mai înstăriţi erau descrişi în primul rând prin faptul că “merge încălţat cu..”.

Acţiunea se petrece în satul Omida, un sat din Bărăgan, aflat între Turnu Măgurele şi Roşiorii de Vede. În satul Omida nu exista nici un conac boieresc, astfel că la răscoala din 1907, oamenii de aici au descins în alte sate din apropiere.

Acţiunea romanului este prezentată prin ochii lui Darie, băiatul lui Tudor, din satul Omida, ce mai avea încă 9 copii.

În evocarea autorului am remarcat folosirea cu preponderenţă a enumerării, în descrierea unui peisaj, sau a unei situaţii, încercând să cuprindă tot ansamblul prezentat şi pentru a evita apariţia unor suspiciuni în ceea ce priveşte omisiunea datorită preferinţelor scriitorului.

Într-o primă parte a cărţii, Darie ne povesteşte modul de viaţă al ţăranilor români, obligaţi să îndure regimul impus de clasa boierească din acea vreme.
Aici imaginea de referinţă este cea în care la strângerea viei, ţăranii au fost obligaţi să poarte botniţe de metal pentru a intra la muncă.

Apoi urmează evenimentele de la 1907, unde sunt prezentaţi ţăranii “răcorindu-şi” sufletele, pe conacurile boiereşti.

Darie începe apoi şcoala primară, este trimis la Roşiori în grija unor meşteşugari locali, după care acesta revine acasă cu gândul de a începe liceul.

Acest din urmă plan este stricat de începerea Primului Război Mondial, de a cărui evocare prin ochii ţăranilor români se ocupă scriitorul în ultima parte a cărţii.

Citate remarcate:

“Caută în toate câte le vezi tâlcul lor adevărat şi adânc, Darie”

3 comentarii to ““Desculţ”, de Zaharia Stancu”

  1. Teodor Mincu: Jurnal de călătorie » Ieri, 21. says:

    […] A fost o zi în care mi-am făcut mie un cadou, şi anume am pus prima cărămidă la baza proiectului despre care am vorbit acum 21 de zile , am terminat prima carte şi anume: “Desculţ” de Zaharia Stancu. […]

  2. Teodor Mincu: Jurnal de călătorie » “Pădurea Nebună”, de Zaharia Stancu says:

    […] nebună” este continuarea romanului “Desculţ“. Personajul principal, Darie, se întoarce din Italia, unde a ajuns cu prilejul celui de-al […]

  3. alex says:

    este foarte bine apreciata acest roman de catre Teodor Mincu caci a relatat foarte detaliat viata lui Darie si a celorlalti tarani

Leave a ReplySwitch to our mobile site