Mar 10

“De veghe în lanul de secară” – de J.D. Salinger

Tag: CarteTeodor Mincu @ 00:50

Am citit această carte deoarece am primit-o de la logodnica mea.
Titlul îmi suna cunoscut, şi am zis hai să încerc.

Cartea înfăţişează câteva zile din viaţa adolescentului Holden, din New York. Puştiul a fost dat afară de la şcoală pentru a 3 oară şi ezită să meargă acasă în aceste condiţii.

Holden are nişte bani de buzunar strânşi dealungul timpului şi preferă să trăiască câteva zile pe cont propriu în New York.

Băiatul, aparent are o gândire foarte matură însă pe măsură ce parcurgem cartea remarcăm de fapt că este în continuu nemulţumit de ce i se întâmplă, iar libertatea dată de suma de bani (limitată) pe care o deţine îl aruncă în tot felul de situaţii ciudate, neplăcute.

Interesant este faptul că în aceste zile pur şi simplu nu are nici o constrângere pentru ceea ce-şi doreşte (desigur bugetul este limitat, însă este suficient pentru a-i ocupa timpul în permanenţă) şi iată că putem observa pur şi simplu un haos în acţiunile sale, şi dacă citiţi întreaga carte, şi finalul la care s-a ajuns în acest caz. Aceste zile sunt, cred eu, picăturile care au umplut paharul.

Deosebit faţă de alte cărţi citite de mine este limbajul cu care este narată acţiunea, deoarece naraţia se face prin graiul băiatului (cu multe elemente de argou), în traducere în limba română din limba engleză.

Alte recenzii mai găsiţi aici şi aici, iar cartea o puteţi citi gratuit aici

Leave a ReplySwitch to our mobile site