May 04

Cultura muzicală

Tag: Artă,MuzicăTeodor Mincu @ 08:09

Când vorbesc despre cultură muzicală, nu fac referire neapărat la muzica clasică. Fac referire la toată muzica, inclusiv hard rock, hip-hop, house, punk, etc.

M-a dus cu gândul la acest subiect diferența uriașă pe care o poate face coloana sonoră a unui videoclip. Un videoclip cu o anumită coloană sonoră poate fi un film magic, însă fără sunet poate fi un fiasco. De foarte multe ori sunetul dictează starea afectivă a vizionatorului. Un videoclip fără muzică poate fi cel mult ca pâinea fără sare. Mai mult niciodată.

Pot da cel puțin 2 exemple în care coloana sonoră are un aport imens:

Și:

Totuși, sunt curios cum ne putem dezvolta cultura muzicală? Eu, când ascult o melodie, foarte rar mă gândesc la autorul ei. Sunt egoist. Îmi place și mă las dus de val. Eventual pot căuta apoi autorul pentru a o reasculta. Dar, la primele ascultări, n-am nici o șansă să rețin cine este autorul melodiei. Mi se pare admirabil să cunoști un număr ridicat de melodii (cu tot cu autor), multe fiind instrumentale, din care poți alege o coloană sonoră pentru un videoclip, sau de ce nu, să-i poți impresiona pe cei din jur în momentele în care se aude o melodie mai puțin cunoscută la radio.

P.S. Dacă tot sunt la subiectul muzică. Am o cunoștință care din start refuza să asculte anumite melodii datorită faptului că textele nu au valoare (gen Ozone). I-am zis: „Ce contează ce spune textul, dacă rezultatul final îți transmite o stare care ți se potrivește/te încurajează/te liniștește în momentul ascultării?

Pentru voi cât de mult contează coloana sonoră în general și cât de mult contează cuvintele cântecelor în particular?

Leave a ReplySwitch to our mobile site