Jul 05

Cu gândul la fericire

Tag: Filozofie neînţeleasăTeodor Mincu @ 09:42

Încerc să-mi dau seama ce reprezintă pentru mine fericirea și care este calea cea mai ușoară de a ajunge la ea.

Clișeistic, aș putea da definiția fericirii din dicționar, însă eu caut să fiu fericit în stilul meu propriu, care ar putea presupune altceva decât ce spune dicționarul.

Eu când sunt fericit, mă aflu într-o stare de dragoste față de toate lucrurile in jurul meu. Sunt bucuros, însă nu mă limitez la atât, sunt bine dispus, evenimentele din jurul meu par a fi niște banalități foarte ușor de atins. Mai am obiceiul de a încerca să transmit starea de fericire și persoanelor din jurul meu. Dacă nu le pot transmite fericirea, măcar încerc să le binedispun.

Diana îmi propune o idee interesantă: să izolez această stare de spirit de factorii cauzali. Presupunând că este posibil, starea de fericire devine un bun pe care-l dobândim cumva. De cele mai multe ori bunurile pot fi dobândite în mai multe moduri. Astfel, prin diverse moduri pot dobândi acea stare de fericire. Și atunci dilema este: de ce să-ți dorești ceva imens, ceva foarte greu de obținut, poate imposibil, pentru a fi fericit, când poți ajunge în aceeași stare, dorindu-ți lucruri mult mai ușor și rapid realizabile ?

Astfel poți avea două posibilități:
1. Îți dorești mereu lucruri mici, le împlinești și ești într-o continuă stare de fericire
2. Îți dorești lucruri mărețe, le împlinești mai rar și ești fericit, evident, mai rar.

Soluția este aici: fericirea nu vine în doze identice. Nu ai aceeași fericire când îți împlinești diverse dorințe. Poate că împlinirea unei dorințe mărețe are o intensitate triplă față de o dorință mică și poate că durează și mai mult. În mod normal consecințele realizării unei dorințe mărețe durează mai mult și, de multe ori, reprezintă baza pentru realizarea altor dorințe și mai mărețe.

Așa că..deși teoria „unităților de fericire” este interesantă, eu rămân genul de om care preferă să se chinuie mai mult pentru ceva mai greu realizabil și care aduce, într-adevăr, o mai rară stare de fericire în suflet, dar și mai intensă.

Bonus: Există și o vorbă care spune că de fapt călătoria este mai importantă și mai frumoasă, decât punctul de destinație.

sursa foto

Leave a ReplySwitch to our mobile site